Stedendriehoek

Vroegtijdig uit dienst treden met de RVU-regeling: een kans voor zowel werknemers als werkgevers

APELDOORN – De metaal- en techniekbranche is een prachtig werkveld waar hard gewerkt wordt. Werknemers komen al vroeg vanuit de schoolbanken en gaan aan het werk, de meesten beginnen vanaf hun 17e of 18e levensjaar. Ondanks dat je altijd met veel plezier je werk hebt gedaan, ga je dat lichamelijk na meer dan 45 jaar werken wel voelen.

De Regeling Vervroegd Uittreding is daarom in het leven geroepen. Je kunt het zien als de VUT van een aantal jaar terug. Waar echter de VUT-regeling was bedoeld om werkgelegenheid te creëren  voor jonge mensen, is de RVU bedoeld om medewerkers, na een lange staat van dienst, welverdiend eerder te laten stoppen met werken. Je merkt dat er echt is geluisterd naar de werknemers in de branche: wat ze nou zoeken, waar hebben ze behoefte aan en wat zien ze graag gebeuren?

Je kunt de regeling treffen maximaal drie jaar voor pensioendatum. Het is een aantrekkelijke regeling in het arbeidsvoorwaardenpakket en is inmiddels in meerdere branches operationeel.

Tijd voor vrije tijd

Hans Gerritsen heeft 47 jaar lang in dienst gewerkt voor Gelderse Isolatie Bedrijf, met inmiddels de leeftijd van 64 is het tijd voor vrije tijd. Met veel passie en plezier werkt hij voor zijn werkgever. Ervaarde veel nieuwe ontwikkelingen, nieuwe mensen en nieuwe regels rond veiligheid en arbeidsomstandigheden.

Martin van den Bos is eigenaar van Gelders Isolatie Bedrijf. Via de VIB, de branchevereniging voor isolatiebedrijven in de bouw, hoorde hij al in een vroeg stadium van de op handen zijnde RVU-regeling en was daar direct een groot voorstander van. Hij houdt zich echt gefocust bezig met de werknemers, hoe het gaat en of er bijvoorbeeld wensen zijn.

Zo kreeg Hans Gerritsen zijn welverdiende afscheid; hij mocht op zijn laatste dag mee met vier collega’s die hij in de loop der jaren zelf heeft opgeleid. Niet geheel toevallig was dit een klus op de Kampus in Rijssen waar in het restaurant kon worden geluncht. Het was een gezellige dag om af te sluiten. Bij terugkomst stond er een parade aan werkbussen en collega’s hem op te wachten, met veel slingers en ballonen werd hij onthaald. Een echt waardevol afscheid voor de afgelopen 47 jaar.