Stedendriehoek

Vrienden van de Grote Kerk: ‘Er is meer ruimte in de kerk dan je denkt’

De afgelopen tien weken, uitsluitend op zaterdagen, was in de Grote Kerk aan de Loolaan 16 een prachtige expositie gewijd aan 75 jaar Bevrijding. Rond de 1.300 bezoekers genoten van de tentoonstelling Kunst in Vrijheid, met schitterend werk van 21 bekende kunstenaars uit Apeldoorn plus het Monument van de Bevrijding, met twaalf objecten van de hand van Bert Loman.

Arjen Sietsma (zie foto), voorzitter van de Stichting Exploitatie Grote Kerk, kijkt met veel plezier terug op deze goed bezochte expositie. “Zeker ook omdat we het afgelopen halfjaar verder zo weinig hebben kunnen organiseren hier. Normaliter passen er 1.200 tot 1.300 mensen in deze kerk, maar in coronatijd nog maar 250 tot 300. Sinds twee maanden kunnen de reguliere zondagsdiensten weer gewoon doorgang vinden, maar veel kerkgangers volgden die liever via YouTube. Veel ouderen waren en zijn toch voorzichtig in deze vreemde tijd. Net als iedereen weten ook wij niet wanneer corona eindigt en alles weer normaal opgepakt kan worden, maar zeker is wel dat de diensten ook dán via YouTube zullen worden gestreamd. Het wordt door veel kerkgangers toch als een prettig alternatief ervaren.”

Kerstconcert

Sietsma maakt zich zichtbaar zorgen over de toekomst van evenementen in de Grote Kerk, nu 70 procent van de gebruikelijke omzet in deze coronacrisis is weggevallen. Stijf uitverkocht waren doorgaans de concerten van bekende Nederlandse artiesten als Trijntje Oosterhuis en Stef Bos, juist ook in de dagen rond kerst. Maar de concertagenda ziet er nu maagdelijk wit uit, op één muzikaal hoogtepunt na: op dinsdag 22 december kan men genieten van een onvergetelijk kerstconcert met het beroemde Bach Choir & Orchestra of the Netherlands – onder leiding van de bekende dirigent Pieter Jan Leusink – en pianist Jan Vayne. Met solistische bijdragen van sopraan Olga Zinovieva en tenor Martinus Leusink weten deze musici de ware kerstgedachte over te brengen.

“Daar zijn we uiteraard enorm verguld mee”, knikt Sietsma. “Maar voor de invulling van de overige dagen zijn we momenteel druk bezig. Zo zijn we bijvoorbeeld blij dat de Veluwse Golf Club uit Hoog Soeren ervoor heeft gekozen om in onze kerk te vergaderen, nu dat vanwege de anderhalvemetermaatregel niet in hun eigen clubhuis kan. In deze grote kerk is voldoende ruimte en weinig kans op besmetting. Het zou fijn zijn als ook andere verenigingen van deze gelegenheid gebruik gaan maken, wij ontvangen hen met open armen.”

De agenda van de Grote Kerk vertoont immers op het ogenblik te veel lege vakjes, nu de ‘vaste gasten’ van de kerk, diverse koren uit Apeldoorn, in coronatijd niet hebben kunnen repeteren. “Zij vulden normaliter de doordeweekse avonden hier in. Er komen nu nog wel koren, en die staan dan wijd verspreid door de kerk te zingen, maar de vastigheid ontbreekt momenteel. Anderzijds hebben we gemerkt dat de expositie van de afgelopen maanden toch weer veel nieuwe gezichten in de kerk heeft opgeleverd. Sommigen kenden de kerk voorheen niet eens vanbinnen en weten nu wat er bij ons allemaal mogelijk is. Dat kan op termijn gunstig voor ons uitpakken.”

Goed zichtbaar

De Stichting Exploitatie Grote Kerk gaat zich voortaan overigens profileren onder de naam Vrienden van de Grote Kerk. Sietsma: “Vrienden klinkt naar de buitenwacht toe net iets sympathieker dan exploitatie, want dat wordt zo snel met geld binnenhalen geassocieerd. Gelukkig hebben we wel nog zo’n driehonderd donateurs die ons ondersteunen.” De voorzitter en zijn team zitten overigens niet op hun krent te wachten op toestroom van activiteiten. “We zorgen ervoor dat we binnen Apeldoorn goed zichtbaar blijven. De laatste maanden zijn we bijvoorbeeld erg actief op social media; Emma Wijbenga, die de PR en Marketing verzorgt, benadert scholen voor basis- en voortgezet onderwijs om bijvoorbeeld hun kerstbijeenkomsten hier te houden. Want er is hier nog meer mogelijk dan veel mensen denken. We zijn een officiële trouwlocatie binnen de gemeente Apeldoorn en onlangs nog mochten we hier een bruiloft ontvangen, want ja, wij mogen in de kerk ook wijn en andere alcohol schenken. En dit zijn slechts enkele voorbeelden. Onze slogan voor de wervingscampagne luidt dan ook: er is meer ruimte in de kerk dan je denkt.”

Grandeur

Nu het najaar is aangebroken en het langzaamaan kouder zal gaan worden in ons land, zal het langzaamaan ook kouder gaan worden in de Grote Kerk. “Wanneer het vriest, kost het ons veel geld om de kerk warm te stoken. Dat gaan we dan natuurlijk weer doen voor de zondagochtenddiensten, maar in het ideale scenario kunnen we daar met enige regelmaat nog een evenement aan koppelen; ik denk dan bijvoorbeeld aan een optreden van een kamerorkest op zaterdagavond of zondagmiddag of een boeiende lezing. En natuurlijk staan we ook altijd open voor een fraaie tentoonstelling. Maar voor alle toekomstige evenementen geldt: het moet wel een bepaalde kwaliteit hebben en tevens harmoniëren met de grandeur van deze kerk.”