Stedendriehoek

VPRO Tegenlicht Meet Up 055 over Verbindende Vertellers

APELDOORN – Depressiecijfers stijgen. Het aantal online lifecoaches explodeert. Jonge mensen staan onder grote druk; als je niet geslaagd bent voor een bepaalde leeftijd, dan heb je gefaald in het leven. Maar wat is geslaagd zijn in het leven? Is dat gelukkig zijn of het hebben van een betekenisvol leven?

In de VPRO Tegenlicht-aflevering Verbindende Vertellers komen mensen van verschillende generaties in beeld, die ieder op zoek zijn naar de betekenis van het leven en daar op hun eigen manier vorm aan proberen te geven. Vroeger kon men hiervoor langs bij de priester of een dominee, maar de kerk is al jaren niet meer zo sterk in Nederland. Toch lijkt de zoektocht naar geluk en zingeving steeds essentiëler te worden. We zoeken massaal naar mentale hulp – van psycholoog of psychiater, tot antidepressiva en microdosing. Tegelijkertijd zien we de opkomst van een nieuwe evangelie: de maakbaarheid van geluk.

“Tijdens onze Meet Up praten we na over de uitzending. We staan stil bij vragen als: is geluk een garantie voor een zinvol leven? Kun je een zinvol leven leiden en tegelijkertijd ongelukkig zijn? Weet men nog het verschil tussen geluk en betekenis? Welk belang hebben levensverhalen daarbij?” aldus de organisatie.

Twee sprekers

“Dat doen we met twee bijzondere sprekers: Zwanine Siedenburg zit in de uitzending; ze is drugspastor in Amsterdam en verzamelt levensverhalen van mensen zonder een sterk sociaal netwerk om hun verhaal te kunnen delen tijdens hun uitvaart. Prof. Dr. Gerben Westerhof is vakgroepvoorzitter psychologie, gezondheid en technologie aan de Universiteit van Twente. Gerben bestudeert hoe persoonlijke verhalen bijdragen aan de levensloopontwikkeling van identiteit, geestelijke gezondheid en welbevinden. De avond staat onder leiding van moderator Nicole Plas en wordt gehouden op woensdag 24 januari vanaf 19.00 uur in Theater & Concert Orpheus, Restaurant O55. Naast een kleine bijdrage in de kosten vragen we om een vrijwillige donatie. Op die manier kunnen we onze sprekers een reiskostenvergoeding, een drankje en een bedankje aanbieden. Kaartjes (inclusief koffie en thee) zijn te reserveren via http://meetup055.eventbrite.com. Wie liever geen gebruik maakt van Eventbrite of echt gratis kaartjes nodig heeft, stuurt een e-mail aan benbuitenhuis@icloud.com om een plek te reserveren.”

In dialoog

Meet Up 055 is een Apeldoorns inwonersinitiatief en organiseert regelmatig bijeenkomsten over regionale, maatschappelijk relevante thema’s, bijvoorbeeld naar aanleiding van recente VPRO Tegenlicht-uitzendingen. Het doel is om een breed publiek kennis te laten maken met het betreffende thema en met elkaar hierover in dialoog te gaan. Meet Up 055 wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de gemeente Apeldoorn, medewerking van Theater & Concert Orpheus en vrijwilligers van Stichting Samenspraak.