Stedendriehoek

Voordelig middagje uit

APELDOORN – De Ouderen programmaraad van Theater Orpheus heeft voor dit seizoen weer fraaie voorstellingen weten te boeken. Onder de noemer Middagje Uit zijn er van 11 oktober 2023 tot en met 1 juni 2024 acht boeiende middagen geprogrammeerd, die telkens beginnen om 15.00 uur.

Namens de raad zijn Tineke Jeltsema en Parwin Panahideh aangeschoven om het programma toe te lichten. Beiden maken inmiddels al een paar jaar deel uit van deze raad en weten heel goed wat ze met Middagje Uit willen bereiken: “Dat mensen elkaar hier ontmoeten, ongeacht wie je bent en wat je achtergrond is.” En met ‘hier’ doelen ze op de Altioszaal, die ruimte biedt aan zo’n tweehonderd bezoekers.

Inclusiviteit het toverwoord bij laagdrempelig middagje uit

De aftrap van het programma vindt plaats op woensdag 11 oktober met het toneelstuk Anna – Reframing Her Story. Deze voorstelling gaat over de zwarte vrouw Anna van Vossenburg. Geboren op de Vossenburg-plantage in Suriname, kwam ze in de 18de eeuw met twee weesdochters naar Nederland. In de voorstelling ontdekken we wie ze was, hoe ze behandeld werd en hoe ze zich voelde. Tineke en Parwin zijn blij met dit toneelstuk. Parwin zeker ook, omdat ze zelf afkomstig is uit (het Koerdische deel van) Iran en dus uit de eerste hand heeft ervaren hoe het is om in een ander land te aarden. “Ik heb al een paar keer bezoekers over de vloer gehad voor het festival Cultuur Bij Je Buur, omdat ik Apeldoorn graag cultuur wil laten beleven”, zegt Parwin.

Laagdrempelig

“Veel mensen, uit andere culturen maar ook autochtone Nederlanders, vinden het een hoge drempel om naar het theater te gaan. De meeste voorstellingen zijn simpelweg te duur voor ze. Daarom bieden wij dit Middagje Uit voor lage prijzen; sommige shows kosten 7,50 euro, maar we hebben ook voorstellingen voor 2,50 euro en zelfs één helemaal gratis”, vertelt Tineke. “We hopen dat we het theaterbezoek daarmee wat laagdrempeliger maken.” Beide dames willen graag de naam Nicky van Rossum genoemd hebben. “Zij is de theaterprogrammeur van Orpheus en heeft een breed netwerk van voorstellingen die we goedkoop kunnen aanbieden. Van de acht geplande shows willen we er sowieso twee multicultureel hebben: naast Anna is dat de Molukse middag op zondag 12 november. Op beide dagen is er veel informatie beschikbaar over deze culturen en hapjes en drankjes uit deze landen.”

Schilderijen

Ook de overige voorstellingen voor het Middagje Uit mogen er zijn, menen Tineke en Parwin. “Op vrijdag 15 december is er Praatje Plaatje, met de bekende voormalige radio- en tv-persoonlijkheid Felix Meurders en de band The Berts, op donderdag 11 januari 2024 De Navertellers, op woensdag 14 februari Een middag zonder beperkingen, op vrijdag 29 maart voormalig Apeldoorner Bert Louissen – tegenwoordig woonachtig in Engeland – die een eerbetoon brengt aan Jules de Corte, op woensdag 24 april de theatrale concertperformance In de Schemering en tenslotte op zaterdag 1 juni een optreden van Wanrooy & Los Pajaritos.

Parwin is verder ook vrijwilligster bij De Klup, een dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking. Tijdens de voorstelling Een middag zonder beperkingen worden kunstwerken van de SchilderKlup in de foyer verkocht. Daaronder zijn ook nog werken van de beroemde Apeldoorner Dolf Kraft, ambassadeur van De Klup, die eerder dit jaar overleed.

Voor meer informatie en tickets: orpheus.nl/middagjeuit of telefoon 055-5270300.