Stedendriehoek

Voordelen van zwemmen

In Nederland hebben we de luxe dat bijna iedereen beschikt over een zwemdiploma. Wel zo handig in een waterland, maar ook nog eens heel erg functioneel om zwemmen te gaan beoefenen als sport. Het is namelijk voor ieder niveau en hartstikke leuk. De voordelen aan zwemmen zijn eindeloos.

4 voordelen van zwemmen

  1. Het is ontspannend (en toch sportief)

Water heeft een ontspannend effect op ons. Drijven en gewichtloosheid, zijn zomaar een paar voordelen die zorgen dat zwemmen een ontspannend effect hebben. Maar ook stijve spieren doen het stukken beter in water en vele klachten verdwijnen tijdelijk in het zwembad. Op deze manier kun je beweging combineren met ontspanning. Naast dat in het water zijn voor ontspanning zorgt kan zwemmen ook nog een sportief voordeel hebben.

  1. Full body workout

Zwemmen valt onder de categorie ‘full body workout’. Ofwel je gebruikt al je spieren tijdens het zwemmen. Of je nu schoolslag of borstcrawl zwemt maakt daarin niet uit. Bij beide slagen gebruik je je volledig lichaam. Wil je vooral calorieën verbranden? Dan verbrand je met borstcrawl net wat meer calorieën dan met schoolslag. Wil je echt maximaal calorieën verbranden, ga dan voor de vlinderslag. Of wissel de slagen af.

Zwemmen is ook een goede sport als je wilt afvallen. Wel is het dan belangrijk om goed te blijven doorzwemmen en een beetje variatie in het zwemmen aan te houden. Denk dan aan het afwisselen van de zwemsnelheid (zoals interval) en maak voldoende duur (minimaal een uur zwemmen).

  1. Kleine kans op blessures

Door het water is de kans op blessures stukken kleiner. Het water draagt je lichaam waardoor de belasting op je gewrichten laag is. Hierdoor valt zwemmen onder de lage impact sporten en is het dus eigenlijk voor iedereen geschikt. Ideaal dus als herstel bij een blessure, als opbouw of in combinatie met hardlopen of fietsen. Je bouwt je conditie uit met zwemmen, zonder de grote fysieke belasting. De blessures die wel op de loer liggen zijn last van je knie met schoolslag of schouderproblemen bij vlinderslag en borstcrawl. Maar daarvoor dien je al aardig wat meters te maken.

  1. We kunnen het allemaal

Als kind leert in Nederland zo goed als iedereen zwemmen. In tegenstelling tot andere sporten beheersen we dus eigenlijk allemaal wel de schoolslag. Dat maakt het laagdrempelig om te beginnen. Badkleding hebben de meeste mensen wel in de kast, dus behalve een zwemkaartje heb je weinig nodig om wat ervaring op te doen. Daarna zijn er voldoende cursussen om te werken aan je zwemtechniek.

Liever niet in een zwembad? Wat denk je van openwater?
Hou je niet echt van de warmte in het zwembad? Denk dan ook eens aan het starten met openwater zwemmen. In Nederland steeds populairder. Of je nu schoolslag of borstcrawl zwemt maakt daarin niets uit. In veel recreatiemeren is het toegestaan om ook te zwemmen. Heerlijk buiten in de natuur, geen baantjes, maar gewoon meters maken. Let wel op de veiligheid. Het zwemmen met een zwemboei is aan te raden en zorg dat je het zwemwater goed kent. Zwem bij voorkeur veilig langs de kant (nooit zomaar een meer oversteken) en ga nooit alleen!

Ben je startende openwater zwemmer (of triatleet)? Lees je dan vooraf goed in over alles wat bij openwater zwemmen komt kijken, zoals met het ebook ‘openwater zwemmen’ .