Stedendriehoek

Voor goed doel naar de film

APELDOORN – In Nederland groeit één op de acht kinderen op onder de armoedegrens. De risico’s voor kinderen die in een dergelijke situatie opgroeien zijn groot. Vaak leidt het tot achterstand die nauwelijks meer is in te halen. Een van de redenen is dat ze zich vaak buitengesloten voelen omdat ze niet mee kunnen doen.

Ook in Apeldoorn zijn meer dan 3000 kinderen die geen verjaardagfeestje kunnen vieren omdat hun ouders daar geen geld voor kunnen vrijmaken. Soroptimist International club Apeldoorn, één van de serviceclubs voor vrouwen, heeft zich het lot van deze kinderen aangetrokken. Zij vinden dat alle kinderen erbij horen en later een mooie jeugdherinnering aan hun verjaardag hebben. Daarom organiseren de Soroptimisten op zondag 27 januari een filmmiddag en -avond om geld te genereren voor de Stichting Uitgestelde Kinderfeestjes.

Deze stichting regelt en organiseert samen met de ouders of verzorgers een verjaardagfeestje voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Een feestje waarbij ze zelf vriendjes en/of vriendinnetjes mogen uitnodigen. De financiële bijdrage van de Soroptimisten is gericht op het consolideren van de feestjes, zodat de kinderen die het al lastig genoeg hebben, ook in de toekomst kunnen rekenen op een feestje voor hun verjaardag, zolang ze op de basisschool zitten.

De film die zondag vertoond wordt, is The Florida Project uit 2017. Het verhaal volgt het zesjarig meisje Monique (Moonee). Met haar moeder woont ze in het kasteel van Magic, een motel. Ze zijn arm en de moeder probeert op allerlei manieren geld te verdienen om uit de problemen te blijven en te ontkomen aan de dreigende dakloosheid. Het is een film die binnenkomt en die je niet snel zult vergeten.

Bij de film verzorgt Fokke Witteveen een presentatie over kinderen die leven in armoede. Hij groeide op als zoon van twee hulpverleners in een jeugdinstelling in Barneveld en kwam al vroeg in aanraking met kinderen uit De Glind. Een carrière in de jeugdzorg was voor hem een logische stap. Hij werkte in verschillende jeugdinstellingen en werd later een ervaren bestuurder en toezichthouder in de jeugdzorg.

Er zijn twee filmvoorstellingen, om 15.30 en 19.00 uur, in het ACEC, Roggestraat 44 te Apeldoorn. Kaarten à 15 euro zijn verkrijgbaar via e-mail soroptimistapeldoorn@gmail.com