Stedendriehoek

Volop aandacht voor Vrouwendag

APELDOORN – Op dinsdag 8 maart is het Internationale Vrouwendag. In GIGANT, Nieuwstraat 377, wordt daar aandacht aan besteed door middel van de vertoning van twee films waarin vrouwen centraal staan en één documentaire in samenwerking met Movies that Matter.

Daarnaast verzorgt stichting Samenspraak een dialoogtafel in GIGANT met het nationaal gekozen thema V/M solidariteit. Tickets voor de films/documentaire zijn te koop via gigant.nl en aan de balie van GIGANT. Aanmelden voor de dialoogtafel kan via info@samenspraakapeldoorn.nl.

Films
Writing with Fire (zie scènefoto) volgt het verhaal van de vrouwen van Khabar Lahariya, het enige nieuwsplatform in heel India dat volledig wordt gerund door vrouwen uit de voormalige Dalit, de laagste kaste in het land. Deze film is genomineerd voor de Oscars in de categorie: Documentary Feature.

In Mrs. F. strijkt theaterregisseur Ifeoma Fafunwa neer in de Nigeriaanse sloppenwijk Makoko voor een productie van haar toneelstuk HEAR WORD!. De lokale vrouwen vinden langzaam de moed om hun eigen gemeenschap de waarheid te vertellen over vrouwenonderdrukking en seksisme, en zo het zaadje te planten tot echte verandering.

Documentaire
‘Wij praten niet’ is een intrigerende documentaire en een krachtig pleidooi voor een open gesprek over seksuele uitbuiting. De documentaire wijst ons op het belang van signalering omtrent seksueel geweld en opent het gesprek in een wereld waarin jongeren zich vaak niet veilig genoeg voelen om hierover te praten.