Stedendriehoek

Volop aandacht voor Amerikaanse spoorlijn

APELDOORN – Ruim 150 jaar geleden werd op 10 mei 1869 de laatste spijker geslagen en was de eerste Trans Continental Railroad in Amerika een feit. De Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen (NVBS) verzorgt hierover een bijeenkomst.

Twee maatschappijen, CP Central Pacific en UP Union Pacific, hebben jaren gestreden om elke mijl. Wat er in de jaren voor de laatste spijker gebeurde en wat de betekenis van deze spoorlijn was en nog steeds is, wordt in vogelvlucht verteld. 150 Jaar Trans Continental Railroad was voor de Union Pacific ook de reden om de grootste stoomloc ter wereld – de UP 4014 ‘Big Boy’ – na ruim zestig jaar stilstand weer op de baan te brengen. Met de ‘Legend’ en de ‘Big Boy’ werd een groots spektakel opgezet tussen Cheyenne in Wyoming en Ogden in Utah.

In de presentatie op woensdag 26 april, van 19.30 tot 22.00 uur in wijkcentrum Het Bolwerk, Ravelijn 55, vertelt Frans van Sabben over het ontstaan van de Trans Continental Railroad. Ook maakt een live verslag van de viering van 150 jaar Trans Continental RR in Promontory en de rit met UP 4041 & 844 van Cheyenne – Ogden over meer dan 2 x 800 kilometer onderdeel uit van deze presentatie. Unieke beelden maken deze avond weer tot een waar spektakel.

De entreeprijs bedraagt 3 euro. Voor meer informatie: apeldoorn@nvbs.com