Stedendriehoek

Volkssterrenwacht brengt heelal in beeld

BUSSLOO – Iedere vrijdagavond is de Volkssterrenwacht Bussloo geopend voor het publiek. Zowel via de publiekspresentaties als met de telescopen wordt de wondere wereld van het heelal in beeld gebracht. Op vrijdagavond 25 augustus en 1 september zijn er bijzondere presentaties door gastsprekers, die ieder op hun eigen manier schitterende beelden maken van zon, planeten en sterren. De sterrenwacht is vanaf 19.30 uur geopend en de presentatie start om 20.00 uur. Meer informatie is te vinden op www.volkssterrenwachtbussloo.nl

Er zijn talloze manieren om de wondere wereld van het heelal in beeld te brengen. Bij helder weer staan de telescopen van de sterrenwacht opgesteld om ‘live’ naar de sterrenhemel te kijken. Maar ook via astrofotografie, space art en ruimtevaart wordt beeldmateriaal verkregen dat laat zien hoe bijzonder de wereld van zon, planeten en sterren in elkaar zit.

Op vrijdagavond 25 augustus ontvangt de Volkssterrenwacht Bussloo de astrofotograaf Ivar Kooren. Hij is gespecialiseerd in het fotograferen van de zon en laat schitterende opnamen zien met zonnevlammen en zonnevlekken en legt uit hoe dit soort foto’s ook door amateurs gemaakt kunnen worden. Daniëlle Futselaar is gastspreker op vrijdagavond 1 september. Zij is ‘space art artiest’ en maakt op basis van wetenschappelijke gegevens zeer fraaie illustraties die ook regelmatig gepubliceerd worden in tijdschriften als Nature, National Geographic en The New York Times. Ook illustreert zij kinderboeken over het heelal en over ruimtevaart.

Vrijdagavond 8 september spreekt Joris Robijn over Starship, de nieuwste raket van het commerciële ruimtevaartbedrijf SpaceX. Hij laat zien welke plannen Elon Musk met SpaceX heeft om de maan en de planeten te verkennen. In de presentatie ‘Van zilverplaat tot digitaal’ bespreekt Eelko Gielis op 15 september hoe de fotografie van de sterrenhemel zich afgelopen decennia sterk heeft ontwikkeld. Aan de hand van schitterende opnamen laat hij zien hoe amateur-astrofotografen opnamen maken van de maan, sterren en sterrenstelsels.

De sterrenwacht is iedere vrijdagavond geopend vanaf 19.30 uur en de aanvang van de presentaties is om 20.00 uur. Bij helder weer is er volop gelegenheid om met de telescopen naar de sterrenhemel te kijken. Aanmelding vooraf is niet nodig.

De Volkssterrenwacht Bussloo is gevestigd in de boerderij De Wijnbergenshof in de zuidoostelijke hoek van het Recreatiegebied Bussloo. Parkeren kan op het eigen terrein van de sterrenwacht. Meer informatie is te vinden op www.volkssterrenwachtbussloo.nl of via 0571-262006.