Stedendriehoek

Volgende generatie baanwielrenners aan de start

APELDOORN – “Toen zeven jaar geleden het initiatief werd genomen door de AR & TV De Adelaar-baancommissie, kon niemand bevroeden dat dit zou uitgroeien tot een van de grootste wielertoernooien voor aanstormende talenten in Europa”, vertelt Hans van Bon over de junioreninterland The Next Generation voor baanwielrenners, die wordt gehouden van vrijdag 12 tot en met zondag 14 januari in Omnisport, De Voorwaarts in Apeldoorn.

“Natuurlijk, in het eerste jaar was onder andere de Amerikaanse juniorenploeg aanwezig, meteen een bliksemstart, maar er heeft zich een vaste kern aan toplanden wat betreft het baanwielrennen, aangediend. Dit jaar komt Engeland met een afvaardiging van maar liefst 24 renners, hetzelfde aantal waarmee Duitsland zich vertegenwoordigd weet. Frankrijk stuurt 20 van haar beste baanrenners, Tsjechië 13, evenals Denemarken en Wales. Al met al zijn er elf landen aanwezig; Spanje meldde zich op het laatste moment nog aan en maakt haar debuut op dit toernooi, dat door de Deense Talentencoach Thomas Dalsted omschreven wordt als ‘een mini-WK’.”

Daarnaast kent het programma onderdelen die niet op elk toernooi worden verreden; de 500 en 1000 meter zijn niet Olympisch, maar worden tijdens dit toernooi wel verreden. Dat geldt ook voor de dernykoersen. Een Europees kampioenschap is daarin het hoogst haalbare, maar om hoge snelheden te kunnen maken in een wedstrijd zijn de derny’s onontbeerlijk. Het beloven dus drie dagen topsport in Omnisport te worden. Vrijdag 12 januari vinden tussen 19.00 en 21.30 uur de ploegachtervolging en kwalificatie sprint vrouwen plaats. Zaterdag 13 januari tussen 10.30 en 17.30 uur zijn de pelotonswedstrijden aan de beurt: temporace, afvalkoers, puntenkoers, maar ook de sprint. Zondag 14 januari tussen 10.00 en 16.00 uur zijn de pelotons-keirin, madison en dernywedstrijden. De toegang is alle dagen vrij.

Van Bon: “Na dit jaar al diverse kampioenschappen te hebben georganiseerd, kijkt De Adelaar hiernaar uit, om zich daarna op te laden voor de absolute kers op de taart van het seizoen 2017-2018: de wereldkampioenschappen eind februari/begin maart. Meer dan 55 landen zullen zich daarvoor in Apeldoorn komen melden.”