Stedendriehoek

Vogel Lijsten en Kunstuitleen: ‘Steeds weer een verrassing wat de klant op de toonbank legt’

Vijftig jaar geleden, op 1 april 1971, opende Willem Vogel de deuren van Vogel Lijsten en Kunstuitleen aan de Talingweg. Hier wilde de kunstenaar onder andere zijn schilderijen tonen, maar al snel bleek zijn passie niet bij de winkel te liggen. Het bedrijf werd te koop aangeboden en per 1 december 1978 namen Jannie en Leen Sneeuw, de ouders van huidige eigenares Mariëlle Sneeuw, de winkel over.

Vogel Lijsten en Kunstuitleen, tegenwoordig gevestigd aan de Beekstraat 1A, is een winkel waar velen gericht naartoe gaan. Je zou er dan ook zo voorbij lopen, al zit het in het centrum van Apeldoorn. In de winkel is duidelijk te zien wat de mogelijkheden zijn. Zo is er een wand vol met lijstmonsters in allerlei kleuren en zijn er kasten vol wissellijsten. Achterin de winkel is de lijstenmakerij, waar alles op maat gemaakt en ingelijst wordt. Verdeeld over de begane grond en eerste verdieping vindt men een uitgebreid aanbod schilderijen, die gekocht of geleend kunnen worden.

‘Iedere dag is anders’

Van jongs af aan is Mariëlle al in de winkel te vinden. “Ik vond het altijd al leuk om te kijken en te helpen. Na de middelbare school heb ik de kappersopleiding gedaan, maar halverwege de jaren 90 kwam ik hier werken.” De ervaren lijstenmaker legt uit dat je het werk moet doen om te merken hoe leuk het is. “Het is een combinatie van creatief bezig zijn, hand- en klantenwerk. Iedere dag is anders. Het is steeds weer een verrassing wat de klant op de toonbank legt.”

Uitbreiden en slinken

Voordat Mariëlle het bedrijf met haar partner Ivo in 2003 overnam, breidden haar ouders het eerst uit met meerdere vestigingen en zelfs een groothandel. In de loop der jaren bleek dit te hoog gegrepen. Het bedrijf slonk onder hoede van de huidige eigenaren naar wat het nu is: twee vestigingen (een in Apeldoorn en een in Zutphen). “We volgen het voorbeeld van mijn ouders, dat we niet te groot moeten worden. De focus ligt op kwaliteit leveren en een mooie collectie kunst houden met daarbij goede klantenservice.” Wat een belangrijke verandering is sinds de overname van Ivo en Mariëlle? “Dat is onze printservice. We kunnen foto’s en kunstwerken printen en bewerken. Dit doet Ivo vooral in Zutphen. Hier in Apeldoorn hebben we meer de kunst, maar doordat we zo goed samenwerken bieden we het op beide locaties aan.”

Vogel Lijsten en Kunstuitleen werkt op dit moment uitsluitend op afspraak. Meer informatie? Bel 055-5215773, mail naar info@vogelkunstuitleen.nl of kijk op www.mijnlijstenmaker.nl.