Stedendriehoek

‘Vlinders vaak gekoppeld aan herinnering en gevoel’

UGCHELEN – Op woensdag 6 november vindt de twaalfde editie van Licht op Herinnering plaats. Tussen 18.00 en 21.00 uur is begraafplaats Heidehof in Ugchelen sfeervol verlicht en kan iedereen op eigen wijze een dierbare herdenken. Vlinderfotograaf Marcel Altink verzorgt deze avond een expositie.

Marcel viel vier jaar geleden, na het overlijden van zijn vrouw, in een gat. Het ‘zorgen voor’ maakte plaats voor loze tijd. Als natuurliefhebber besloot hij deze tijd te spenderen aan zijn passie voor tuineren en vlinders. “Ik heb een boekje gemaakt over de monarch; in Nieuw-Zeeland heb ik deze vlindersoort van pop tot vlinder gefotografeerd.” Hij lacht: “Het is een uit de hand gelopen hobby.” Marcel laat een paar foto’s uit zijn boekje zien. Hij slaat het dicht: “Ik deed nooit zoveel met de foto’s die ik maakte, tot ik op een idee kwam. Tijdens het wandelen in de Zwitserse bergen zag ik in een kunstenaarsdorpje een kring met foto’s. Die heb ik thuis in mijn tuin nagemaakt. Ik heb de foto’s laten afdrukken op Airtex pvc en in een kliklijst gestopt, die je op palen kunt klikken. Een poster wordt oud, maar pvc blijft mooi.”

Tijdens de expositie op de begraafplaats komt er een vlinderlaan en een beeltenis van een meisje met een vlinder en een gedicht. “Mijn vlinderfotografie kruist de wegen van het verlies van een kind. Dit houdt de herinnering levend. Vlinders worden vaak niet alleen gekoppeld aan herinnering, maar ook gevoel. Ik heb de hele wereld rondgereisd om ze te fotograferen. Ik vind alles wat met de natuur te maken heeft geweldig. Wanneer dit begonnen is? Al sinds de scouting. Kinderen zitten heden ten dage te veel achter de computer. Het zou al goed zijn als ze minimaal één keer per week de natuur in gaan.”

Licht op Herinnering is voor iedereen vrij toegankelijk. “Deze avond is niet gekoppeld aan religie, leeftijd of geaardheid. Het is een avond om in deze snelle economie toch even stil te staan en dierbaren te herdenken. Om tot jezelf te komen en je gedachten te laten gaan naar dierbaren die vele mooie herinneringen hebben achtergelaten. Ik wil graag mijn bijdrage leveren aan dit vrijwillige initiatief.”