Stedendriehoek

Vijftig jaar de wereld rond op een Honda

APELDOORN – Aart van Dijk (bijna 68 jaar) rijdt al vijftig jaar op een Honda-motor. Een verhaal dat je zelden hoort. Als kind droomde Aart al van zijn eigen motor. Op zijn 16e kreeg hij zijn eerste brommer en uiteraard toen hij 18 was ging hij voor zijn motorrijbewijs. Sindsdien is de Honda uit Van Dijks leven niet meer weg te denken.

“Mijn vader reed altijd motor, het is dus niet gek dat ik ook motor rijd, het zit echt in m’n bloed”, vertelt Van Dijk. De vrijheid, de ontlading die erbij komt kijken voelt voor Aart als ontspanning. “Je bent zo vrij als een vogel’’, citeert Aart. In augustus 1973 behaalde Van Dijk zijn motorrijbewijs.

Vroeger reden Aart en zijn motorgroep langs mooie natuurgebieden, vertrokken ze richting de Moezel in Duitsland en verbleven ze daar in een echt motorhotel. “Dat was zo’n lovende groep, iedereen kende elkaar goed en kon goed met elkaar opschieten, jammer dat dat weg is”, betreurt Van Dijk dat de groep uit elkaar gevallen is door verschillende redenen.

In 1993 heeft Aart nog de Elfstedentocht gereden met zijn motor. Hij droomt er nog van om naar Amerika te vertrekken met zijn Honda. De Daytona Beach Bike Week is een evenement waar hij graag naar toe zou willen, echter speelt zijn leeftijd wel een rol. “Ik moet niet nog tien jaar wachten, ben inmiddels al bijna 68 en mijn artrose speelt ook mee, een uurtje is wel de max op de motor.’’ De Bike Week is een rit rondom Daytona. “Iets om van te dromen’’ aldus Aart. Dit jaar vindt de 80e week plaats van 3 tot 12 maart. Er zijn winacties, meetings voor, het is een complete organisatie. Veel motorrijders dromen ervan om hieraan mee te doen. Het is geen racewedstrijd of om te kijken wie de snelste motor heeft, maar een race waarbij je kan genieten en kan socialiseren met andere motorhobbyisten.

Trots vertelt Van Dijk over zijn motor, de eigenschappen ervan, waarom die zo goed is en wat de motor ideaal voor hem maakt. Je hoort aan zijn enthousiasme hoe zijn passie ervoor is. Van Dijk heeft altijd op Honda’s gereden, van de Shadow 900 tot de Shadow 1100, echte chopper-motoren, inmiddels rijdt hij op de 250 Rebel. Eentje die volgens Aart perfect is voor zijn manier van rijden, relaxed en ontspannen. “Ik ben geen gehaaste rijder, komt het vandaag niet, komt het morgen wel’’, citeert Van Dijk.

Hij betreurt wel het huidige verkeer en de nieuwe generatie motorrijders. “Het is drukker, veel rijders hebben haast en genieten er niet meer van, dat betreur ik. Hierdoor wordt de plezier voor anderen ook minder.’’ Aart vindt het jammer dat er zo weinig genieters nog zijn. Verder kan Van Dijk alleen maar lovend over zijn passie spreken.