Stedendriehoek

Vijf voorbeelden van industriële invloeden in een interieur

Van Kopen zonder Kijken tot VT Wonen, bij het inrichten en verbouwen van huizen valt al een aantal jaren de term industrieel. Vaak wordt deze gekoppeld aan landelijk. Het betekent simpelweg dat men graag de oorspronkelijke materialen die gebruikt zijn voor welk object dan ook, hierin terugziet. Dat komt door een toenemende drang naar duurzaamheid en contact met de natuur. Een aantal voorbeelden.

Staal

Als er één materiaal een goed voorbeeld is van industrieel, is het wel staal. Nu worden woningen niet compleet ingericht met stalen meubels, al vormt een apothekerskast geen uitzondering. Het gaat meer om de accenten die uit dit robuuste, ruige materiaal vervaardigd zijn. Zoek op stalen deur brons: dit is een gewild item, ook omdat het glas erin veel licht doorlaat. Licht zorgt voor ruimte, weten alle interieurgoeroe ‘s. Daarbij is de stalen deur duurzaam, want deze gaat lang mee en bestaat uit eerlijk materiaal.

Hout

Hout is, zeker mits voorzien van een keurmerk, het duurzaamste bouwmateriaal dat er bestaat en geldt tevens als industrieel. Niet alleen de balken in een eeuwenoud huis sorteren dat effect. Ook meubels worden steeds vaker van hout gemaakt. Duurzaamheid is een beweegreden, alsmede het gegeven dat hout ‘leeft’. De nerven, kwasten en kleur brengen bovendien meer sfeer in huis. Het komt daarom steeds vaker voor dat mensen hun eigen meubels op maat (laten) maken van hout, en deze zo nu en dan van een laag olie voorzien. Het resultaat is zowel landelijk als industrieel.

Gerecycled leder

Gerecycled leder is populair als het gaat om het bekleden van zitmeubels. Dit materiaal combineert prima met hout, staal en steen en geeft een klassieke, warme look aan het interieur. Denk aan een Chesterfield-achtige bank in het donkerbruin, met op de achtergrond een gestripte bakstenen muur.

Steen

Zojuist genoemd: de gestripte muur, waarbij de wand zijn oorsprong in de vorm van lagen bakstenen verraadt, is een van de meest genoemde voorbeelden van industriële invloeden in een woning, kapperszaak of eetcafé. Dit kan een deel van de wand betreffen, of een completen bakstenen muur. Het steen contrasteert daarbij mooi met de meubels.

Riet, kurk en rotan: terug naar de jaren ’70

Een tijd geleden werden jaren ’70-interieurs nog belachelijk gemaakt, maar deze zijn bezig aan een indrukwekkende comeback. Dat zien we niet alleen terug in oranje keukenaccessoires en in hip behang, maar ook in de materialen die in die periode veel gebruikt werden. Rieten of rotan stoelen ter decoratie of kurk aan de wand, het zijn nu juist hippe want industriële accenten.

Originele afbeelding: Pixabay

Afbeelding door Ron Hoekstra van libertyondemand.biz   https://libertyondemand.biz/ron-hoekstra/