Stedendriehoek

Vier Airborne wandelroutes houden oorlogsherinnering levend

Gedenkplaats Slag om Arnhem op Jacob Groenewoudplantsoen in Arnhem

Iedere jaar herdenkt Nederland zijn oorlogsslachtoffers en de bevrijding in de maand mei. Dit jaar werden in samenwerking met de Airborne Region vier speciale Airborne wandelroutes uitgebracht. Deze routes lopen door de gemeenten Overbetuwe, Renkum, Ede en Arnhem en sluiten aan op de Liberation Route Europe hikingtrail. Ze vertellen het verhaal van Operatie Market Garden. De routes met bijbehorende historische informatie zijn gepubliceerd op een speciale website, in een aantal korte video’s en op een minimap.

De speciale Airborne wandelroutes belichten de lokale geschiedenis van Operatie Market Garden. Ze vertellen verhalen over de oorlogsstrijd en nemen de wandelaar mee langs monumenten, bezienswaardigheden en resten uit de oorlog. Je loopt over de plek van het strijdtoneel, leest en hoort de indrukwekkende verhalen uit die tijd en je realiseert je dat de vrijheid die we nu kennen, niet vanzelfsprekend is. De routes staan op www.visitarnhem.com/airborne. De route in gemeente Overbetuwe, vanuit Driel, krijgt deze zomer ook routebebording.

Minimap en video

De minimap presenteert de vier routes. Elke route heeft een kaart met een korte beschrijving van bezienswaardigheden en horeca onderweg en verwijzing naar de online omgeving met de downloadbare routes. De minimap krijgt vier taalversies: Nederlands, Duits, Engels en Pools. Deze is vanaf juli gratis verkrijgbaar bij accommodaties, VVV’s en oorlogsmusea in de vier gemeenten. Elke route heeft bovendien een eigen korte impressie-video.

Over de Airborne Region

In de gemeenten Overbetuwe, Renkum, Ede en Arnhem speelde Operatie Market Garden, die voornamelijk bestond uit parachutisten en luchtlandingen, een grote rol. De naam Airborne representeert deze parachutisten en luchtlandingen. Daarom heet de regio waarin de vier gemeenten zich bevinden de Airborne Region. In elke Airborne gemeente is een wandelroute uitgelicht waarmee je in de voetsporen van de geallieerde militairen treedt.

Airborne herdenking op Ginkelse Heide

Op zaterdag 18 september wordt de Airborne herdenking op de Ginkelse Heide bij Ede omgeven door luchtlandingen van honderden parachutisten. Deze Airborne Experience is voor jong en oud. Het programma begint om 09.30 uur en duurt tot circa 16.30 uur. Na de eerste drop rond 10.00 uur, begint de herdenking bij het Airborne monument aan de N224. Na de officiële herdenking worden de luchtlandingen vanaf 12.30 tot 16.30 uur vervolgd. Kijk voor meer informatie op www.airborne-herdenkingen.nl/airborne-herdenking-ede.

Dit artikel verscheen in het recreatiemagazine Kijk Uit.