Stedendriehoek

Verwijderen van asbest: meeste aanvragen komen uit Utrecht, minste uit Limburg

Landelijk, 10 juni 2024 – Asbest, voorheen een veelgebruikt materiaal in de bouwsector, vormt tegenwoordig een bekend gezondheidsrisico. Vooral in oudere gebouwen is het nog steeds aanwezig. Maar in welke provincie worden nog de meeste aanvragen gedaan voor het inventariseren en verwijderen van asbest? Gemiddeld gezien, op basis van het aantal inwoners, is dat in Utrecht.

Homedeal onderzocht in welke provincie asbest nog voor de meeste overlast zorgt. Hiervoor is een analyse gemaakt van meer dan 15.000 aanvragen voor experts op het gebied van asbest. In Utrecht worden gemiddeld de meeste aanvragen per inwoner gedaan. In Limburg ligt dit gemiddelde het laagst.

1. Utrecht
2. Flevoland
3. Gelderland
4. Noord-Holland
5. Noord-Brabant
6. Zuid-Holland
7. Overijssel
8. Friesland
9. Drenthe
10. Zeeland
11. Groningen
12. Limburg

Asbest in huis
Wat als je vermoedens hebt dat er ook asbest in jouw huis zit? “Men hoeft niet altijd gelijk in paniek te raken”, zegt Anita Ligter van Asbest Sanering Eemnes. “Asbest is niet altijd schadelijk voor je gezondheid maar het is wel verstandig om het op een verantwoorde manier te laten verwijderen. Wanneer je vermoedens hebt van asbest in je huis, kun je het beste een inventarisatie aanvragen. Een expert zal dan vaststellen of er sprake is van asbest en hoe dit het beste verwijderd kan worden.”

De grond in
Als er asbest gevonden is, zal dit door een gecertificeerde asbestverwijderaar volgens de vaste protocollen worden verwijderd. Het asbest wordt uiteindelijk in speciaal hiervoor bestemde verpakkingsmaterialen onder de grond gestort. “Asbest kan niet worden verbrand omdat het hittebestendig is. Daarom wordt het asbest onder de grond opgeslagen. Experts zijn wel aan het kijken naar een andere oplossing, maar voorlopig is die er nog niet.”

Meer weten over het verwijderen van asbest en het het hele overzicht per provincie zien? Kijk dan hier.