Stedendriehoek

Verwarm je huis sfeervol en duurzaam met een EcoDesign haard

Een haard in huis is niet alleen stijlvol, maar ook erg praktisch. Een goede haard kan je huis effectief verwarmen. Er is tegenwoordig een grote keuze in het soort haard dat je kiest, van de traditionele houtgestookte kachels tot strakke elektrische haarden met levensechte vlammen. Door de EcoDesign richtlijnen en het energielabel dat elke kachel meekrijgt, is het tegenwoordig niet moeilijk om een duurzame kachel met een hoog rendement uit te kiezen. Ook in een houtkachel is het goed mogelijk om milieuvriendelijk en overlastvrij te stoken.

Duurzaam stoken in een houtkachel
Ben je van plan een houtkachel aan te schaffen, let dan goed op het energielabel van de kachels die je op het oog hebt. Wil je echt duurzaam stoken, dan kies je voor een kachel met het label A++. Het energielabel laat op een eenvoudige manier zien wat het rendement en de zuinigheid van de kachel zijn. Tegenwoordig moeten alle houtkachels aan specifieke milieu- en duurzaamheidseisen voldoen. Het is dus goed mogelijk ook in een houtkachel duurzaam te stoken. Hoe succesvol dat is, is deels afhankelijk van de manier waarop je stookt. Stook bijvoorbeeld met de Zwitserse methode, waarbij een vrijwel volledige verbranding ontstaat, en zorg dat je enkel met schoon en droog hout stookt. Heb je een afgesloten kachel, dan kan een roetfilter een goede keuze zijn om de uitstoot nog verder te beperken.

Een elektrische haard
Wil je een veelzijdige kachel die ook nog eens uitstootvrij is? Kies dan voor een elektrische haard. Elektrische haarden worden tegenwoordig zo realistisch gemaakt dat het vlammenspel bijna niet van echt te onderscheiden is. Toch komt er bij een elektrische haard geen verbranding kijken. Er komt dus ook geen roet of andere soorten fijnstof vrij bij het stoken van een elektrische haard. Je kunt hem als bijverwarming gebruiken, bijvoorbeeld om één kamer te verwarmen, of als hoofdverwarming. Daarbij moet je er wel rekening mee houden dat een elektrische kachel als hoofdverwarming een hoog energieverbruik heeft ten opzichte van andere soorten haarden. Ga je voor duurzaam, gebruik je elektrische haard dan als bijverwarming.

Een open haard veranderen in een elektrische
Een inzethaard is een haard die geplaatst wordt in een bestaande situatie, zoals een open haard. Heb je een houtkachel of open haard, maar wil je die graag veranderen in een elektrische haard? Dan is een inzethaard plaatsen een goede keuze. Die kun je gemakkelijk in een bestaande open haard laten plaatsen. Ook kan er op die manier een gashaard worden ingebouwd. Gashaarden en elektrische haarden zijn veiliger dan een open haard. Het voordeel van een elektrische haard is daarnaast dat er geen verbranding ontstaat, en ook geen rookkanaal nodig is. Ook zijn ze bijzonder sfeervol. Geniet je vooral van de sfeer van een haard, dan is een elektrische inzethaard dus een prima optie.