Stedendriehoek

Verloofde maakt trouwring met 3D printer

Het huwelijk is natuurlijk extra speciaal, met name de trouwdag. Dit is voor iedereen het geval, dus ook zeker voor Daniel Weinberger. Hij stapt binnenkort in het huwelijksbootje met zijn verloofde, maar eerst besloot deze creatieve IT professional om een op maat gemaakte trouwring zelf te creëren. Dit deed hij met behulp van een 3D printer. Hij is al lang een groot fan van metaal 3D printen en was in het verleden al gefascineerd door SolidWorks, wat een 3D CAD software is die ontwerpers helpt bij het creëren van authentieke ontwerpervaringen. Veel 3D print onderdelen zijn hiermee al gemaakt in het verleden. Alhoewel de carrière van Weinberger zich bevindt in de wereld van IT, heeft hij nog altijd een interesse in 3D printen. Dit zette hij dus in om een speciale trouwring te maken.

Gebrek aan opties bij juwelierszaken
Daniel Weinberger zei hier het volgende over: “Het idee om een trouwring in 3D te printen kwam voort uit het gebrek aan opties op de retailmarkt. We waren online op zoek naar juweliers, omdat veel winkels gesloten waren tijdens de eerste golf van de pandemie. Er was echter niets dat persoonlijk genoeg leek en dat we leuk vonden. Idealiter gebeurt een bruiloft maar één keer, dus je wilt natuurlijk dat alles perfect is. Ik dacht dat het leuk zou zijn om een DIY trouwring te doen. Het was het juiste moment om die 3D ontwerpvaardigheden af te stoffen en te kijken of ik iets kon maken met een persoonlijk tintje.” Dat kon hij zeker!

Gebruik gemaakt van een 3D print service
Daniel Weinberger maakte gebruik van een 3D generator op Thingiverse. Zo maakte hij een ruw ontwerp van de ring. Vervolgens zette hij Tinkercad in. Hiermee wilde hij de ring aanpassen met verdere embossing en ontwerpbewerkingen. Het kwam dan ook goed van pas dat hij op zijn werk prototypes kon maken met de 3D printers. “Ik heb verschillende variaties gemaakt, maar toen ik eenmaal een definitief ontwerp had, nam ik het STL bestand mee naar kantoor en testte ik kleine prototypes met de harsprinter op het werk”, zo vertelt Weinberger. Nadat hij eindelijk tevreden was met het ontwerp van de trouwring, heeft hij het ontwerp gestuurd naar een 3D print service. Weinberger: “Ik was erg opgewonden toen het eindelijk arriveerde. Ik was verrast door hoe gedetailleerd de details waren. Het zag er beter uit dan ik me had voorgesteld – ik ben heel blij met het eindproduct! De band gleed perfect om mijn vinger. Het voelde goed.”