Stedendriehoek

Verhalen over Veluws Erfgoed

APELDOORN – Tijdens een werksessie lieten de gemeenten Ede en Apeldoorn weten dat ze bezig zijn met het ontwikkelen van een systeem voor het ontsluiten van cultuurhistorische informatie van de Veluwe.

Dat systeem willen ze open zetten voor andere partijen op de Veluwe. De informatie wordt gebuikt om bezoekers te trekken door ze bijvoorbeeld routes, speciale arrangementen of themaweken aan te kunnen bieden.

Masja Parlevliet, archeoloog bij gemeente Apeldoorn: “Er is veel boeiend erfgoed op de Veluwe. Wij willen de cultuurhistorische verhalen goed opschrijven en zorgen dat veel mensen er over kunnen lezen.” Het systeem waar Ede en Apeldoorn aan werken, is gebaseerd op Google Maps-achtige plattegronden waar de gebruiker op een bepaalde locatie klikt en dan achtergrondinformatie krijgt. Het systeem biedt mogelijkheden voor de toerist om interessante bezienswaardigheden te zoeken.

“Het gaat om het verhaal achter wat er te zien is”, aldus Masja. “Wij hebben het over de natuur van de Veluwe met elkaar, maar eigenlijk kijken we naar cultuurhistorie. Die heidevelden zijn er gekomen door ingrijpen van de mens, al ver voor de Middeleeuwen. Herten en zwijnen zijn hier volop omdat ze zijn uitgezet ten behoeve van de jacht. Alles heeft zo een verhaal. Een nietszeggende begroeide wal in het landschap deed ooit dienst als wapen tegen de stuifzanden op de Veluwe. Dat was ooit één van de grootste bedreigingen voor de landbouw. De verhalen zijn er volop; we willen ze beschikbaar hebben en ontsluiten voor een ieder die ze wil horen.”

Apeldoorn en Ede gaan de komende maanden in gesprek met alle partijen op de Veluwe die betrokken zijn bij erfgoed om ze zo deelgenoot te maken en zo een steeds grotere voorraad aan boeiende verhalen te verzamelen.