Stedendriehoek

Verduurzamen met pallets

Foto-door-Brent-Keane-via-Pexels

In de bouw en industrie wordt veel gebruik gemaakt van materialen om goederen op te vervoeren of om te verbouwen, waaronder dus pallets. Na gebruik worden deze pallets op een stapel gegooid. Dit is eigenlijk zonde, aangezien deze pallets super makkelijk kunnen worden hergebruikt. Maar hoe duurzaam zijn pallets precies? Wij vertellen je er graag meer over!

Wat voor pallets zijn er?
Er bestaan verschillende soorten pallets. De meest bekende variant is de houten pallet. Deze houten pallets kunnen weer onderverdeeld worden onder blokpallets, europallets, displaypallets of wegwerpvarianten. Al deze houten pallets kunnen meerdere keren worden gebruikt én ze kunnen gerecycled worden. Hiernaast passen houten pallets goed binnen een duurzame economie. Dit komt doordat hout bijna CO2 neutraal is. Dit kan natuurlijk alleen wel als er zuinig wordt omgegaan met de pallets. Dit houdt in dat de pallets niet overbelast worden en niet kapot gaan. Een ander soort pallet is de kunststof pallet. Deze zijn stevig en makkelijker te reinigen dan de houten variant. Veel bedrijven maken daarom ook gebruik van gebruikte kunststof pallets. Het voordeel van plastic is dat het geen vocht opneemt en ze daarom dus ook langer meegaan. De plastic pallets zijn óók recyclebaar en zullen het milieu dus ook minimaal belasten.

Inzamelen pallets
Aangezien pallets soms te makkelijk worden weggegooid, is er nu een nieuw concept dat de europallet heet. Dit werkt eigenlijk hetzelfde als statiegeld. Je krijgt dus voor elke pallet een vergoeding. Dit is een bedrag dat wordt berekend als een bedrijf goederen levert aan een klant, zodat ze zeker weten dat de pallets ook weer terugkomen. Hiermee wordt ook hergebruik van de pallets gestimuleerd en worden pallets minder snel weggegooid. Ben jij in bezit van een pallet en wil je hier vanaf? Dan weet je nu dus wat je er mee kunt doen!