Stedendriehoek

Veiligheid in de buurt verhogen? Dat doe je zo!

Een ongeluk zit in een klein hoekje, en dat geldt net zo goed voor een verkeersongeluk. Gebeuren er in jouw buurt wel eens kleine verkeersongelukken door verkeer dat te hard rijdt of gewoonweg niet uitkijkt? Of wonen er veel kinderen in de buurt waar je de verkeersveiligheid voor wilt verhogen? Wellicht dat je dan op zoek bent naar mogelijkheden om de veiligheid in jouw buurt te verhogen. Daarom hieronder een aantal tips!

Afzetpaaltjes
Met het plaatsen van afzetpaaltjes kan de toestroom van mensen en verkeer worden gecontroleerd. Erg handig dus wanneer het vaak erg druk in de straat is, want met een afzetpaaltje kan worden voorkomen dat bijvoorbeeld een voetpad ook wordt gebruikt door automobilisten. Kies voor uitneembare afzetpalen of klappalen, zodat wanneer nodig de hulpdiensten wel gebruik kunnen maken van de betreffende weg.

Victor Veilig
Een simpele, maar leuke manier om weggebruikers duidelijk te maken dat er kinderen in de buurt wonen en hen te wijzen op hun snelheid, is het Verkeersmaatje, ook wel Victor Veilig, van Veilig Verkeer Nederland. Door aan beide kanten van de weg een Verkeersmaatje te plaatsen, kun je een veilig speelgebied creëren voor de kinderen in de buurt. Zo is het voor het verkeer uit beide richtingen namelijk duidelijk dat hier kinderen spelen. Zorg er wel voor dat het Verkeersmaatje op een plek staat waar deze geen hinder is voor andere weggebruikers, en maak hem vast aan een touw of ketting om diefstal te voorkomen.

Buurtpreventie
Naast het plaatsen van fysieke objecten, kan de veiligheid in de buurt ook worden verhoogd met buurtpreventie. Dat kan tegenwoordig heel eenvoudig via WhatsApp. Via de app wordt er dan een groep aangemaakt waarin buurtbewoners elkaar kunnen wijzen op onveilige of verdachte situaties in de buurt. Zo kunnen de buurtbewoners op een laagdrempelige manier bijdragen aan de veiligheid in de buurt en wordt buurtpreventie zichtbaar en vindbaar voor iedereen!