Stedendriehoek

Vaping etiquette en de sociale regels

Nauwelijks waren de eerste vaporizers voor sigaretten en cannabis op de Nederlandse markt verkrijgbaar of er volgden wetten om het gebruik ervan aan banden te leggen. Ook komt er een einde aan de e-sigaretten met een smaakje. Deze regelingen zijn ook goed zo, want hoe je het ook draait of keert, roken is ongezond. De wetten zijn trouwens hoofdzakelijk opgesteld om mensen te beschermen. Wie toch graag wil vapen, mag dat nog altijd, maar moet zich aanpassen.

Vaping etiquette begint bij een discrete vaporizer
Elke regel voor etiquette op eender welk gebied is in de eerste plaats een kwestie van gezond verstand. Als we dat willen doortrekken naar cannabis vapen, is het beste dat je kunt doen, een gerichte keuze maken uit de beschikbare vaporizers en discreet te bestellen. Een strak en slank toestelletje neemt maar weinig plaats in je tas of broekzak in. Ook als je het in de hand houdt, klaar om even een trekje te nemen, zal alleen iemand met een bijzonder scherpzinnige blik het opmerken.

Hoewel er in Apeldoorn en Zutphen ruim voldoende shops zijn om sigaretten en accessoires te kopen, is het toch verstandiger om je vaporizers discreet online aan te schaffen. Je maakt er geen geheim van dat je graag cannabis rookt, maar dat betekent niet dat je het luidkeels van de daken moet schreeuwen.

Discreet is geen synoniem voor stiekem
Eigenlijk moet je nooit ergens stiekem vapen waar het niet mag. Merken omstanders dat je het toch doet, dan hebben ze best wel het recht om daar boos over te worden. Discreet vapen doe je op een locatie waar het toegestaan is, maar op een manier dat je er geen anderen mee stoort. Zo bouw je aan een positief imago voor jezelf maar ook voor alle andere vapers.

Vapen in je favoriete café
De meeste cafés tussen de Singel, de Handelskade en de Welle van Deventer hebben inmiddels wel een separaat rooklokaaltje ingericht voor hun gasten of een plaatsje voorzien in de buitenlucht. Toch kan het geen kwaad als je daar niet alleen bent, om eerst te vragen of je mag vapen. In tegenstelling tot sigaretten ruikt niemand iets, maar als je tamelijk dikke wolken begint te blazen, kunnen de anderen zich daar wel aan storen. Er is trouwens geen enkele reden om met opzet damp in iemands gezicht te blazen.

Kijk niet neer op rokers
Er wordt gezegd dat bekeerlingen de ergste fanatici zijn. De meesten van ons zijn allemaal begonnen als rokers. Het is niet omdat jij bent overgestapt naar vapen dat je daarom moet preken over de voordelen van vaping tegen wie nog “ouderwets” rookt. Ook rokers hebben het recht om zelf hun keuzes te maken.

Ga niet snoeven
Het is bizar hoe sommige mensen een vape gaan beschouwen als een deel van zichzelf. Ze gaan pochen omdat hun toestel veel groter is of omdat het in een bepaalde stijl gemaakt is. Misschien is het daarom ook een aanrader om bij de aankoop van vaporizers een discreet exemplaar te verkiezen. Bescheidenheid siert de geest.