Stedendriehoek

Vakantiegeld Samen Delen in de gemeente Apeldoorn

APELDOORN – “Veel mensen hebben een goed inkomen. Dat is fijn. Dan zijn stijgende prijzen voor energie en dagelijkse boodschappen goed op te vangen. En nu corona niet meer alles domineert, trekken mensen er weer op uit om mooie reizen te maken”, zegt Gertrudeke van der Maas.

“Hoe anders, echter, is het leven als je een laag inkomen hebt. De enorme inflatie en de onzekerheid voor de toekomst, mede door de oorlog in Oekraïne, brengen veel mensen in grote problemen. Plannen maken voor een vakantie is er voor velen niet bij dit jaar. Het is al een kunst om de energierekening en de boodschappen te kunnen betalen. En nu maar hopen dat de wasmachine niet stuk gaat. Vanwege deze grote verschillen is er Vakantiegeld Samen Delen.”

Teken van verbondenheid
In mei ontvangen veel mensen een flink bedrag extra: vakantiegeld. “Wie het goed heeft, nodigen we uit om te delen met buurtgenoten met de laagste inkomens. De 31 kerken die deze actie organiseren, nodigen hun leden actief uit om een gift te doen. Maar uiteraard is iedereen welkom aan deze actie bij te dragen. En natuurlijk hoeft iemand geen lid van een kerk te zijn om een bijdrage te ontvangen. De actie wordt in de gemeente Apeldoorn gehouden op die plekken waar kerken de actie ondersteunen: de stad Apeldoorn, Beekbergen, Beemte Broekland, Hoog Soeren, Lieren, Loenen, Oosterhuizen, Ugchelen en Wenum-Wiesel.”

Vorig jaar recordopbrengst
“Vorig jaar waren we verbluft door een recordopbrengst”, vertelt coördinator Gertrudeke van der Maas. “Toen haalden we meer dan 155.000 euro op. We konden ruim 800 huishoudens een gift van gemiddeld 190 euro geven. Ieder jaar groeit het aantal aanvragen. We verwachten nu ook weer een flinke stijging, omdat steeds meer mensen financiële problemen hebben. Dus we gaan ons uiterste best doen om de actie ook dit jaar weer tot een succes te maken.”

Geven en aanvragen kan tot en met 6 juni (tweede pinksterdag). “U kunt uw gift overmaken op rekeningnummer NL 69 RABO 037 37 40 298 t.n.v. de Diaconie Protestantse Gemeente Apeldoorn (ANBI) o.v.v. Vakantiegeld Samen Delen. Alle giften komt ten goede aan de actie. Wie langer dan een jaar een inkomen heeft van maximaal 110% van het netto minimuminkomen, nodigen we uit een aanvraag te doen. Alle voorwaarden om in aanmerking te komen voor een bijdrage, zijn te lezen op onze website: www.vakantiegeldsamendelenapeldoorn.nl. Voor informatie: vsdcentraal@gmail.com