Stedendriehoek

Uw orthopedisch chirurg: Weer verder met een nieuwe knie

Orthopedisch chirurg Karin de Kroon is gespecialiseerd in kniechirurgie.

“Op een bepaalde leeftijd krijgen we helaas allemaal, in meer of mindere mate, te maken met artrose oftewel slijtage. De heer De Jong (63) kreeg er op relatief jonge leeftijd al last van. Hij is vrij groot, zwaar gebouwd en deed vroeger veel aan sport. Ruim tien jaar geleden kwam hij voor het eerst bij Gelre orthopedie omdat hij van die pijnlijke, stramme knieën had.

’s Morgens had hij moeite met opstaan en ook na een tijdje zitten voelde zijn knie stijf. Fietsen lukte nog wel, maar lopen werd steeds moeizamer. Hij was bang dat zijn knie vervangen moest worden. Indertijd kon ik hem geruststellen en de pijn en stramheid laten verdwijnen door gerichte fysiotherapie en pijnstillers. In een later stadium hebben injecties, zowel cortisonen-injecties als injecties met lichaamseigen plasma, een operatie nog een flinke poos kunnen uitstellen.

Helaas is dat nu niet meer toereikend. De pijn en stramheid van voorheen is weer in volle heftigheid terug. Het kost meneer De Jong zijn nachtrust en dat is hem aan te zien. Als hij naar mij toeloopt, merk ik ook op dat zijn benen krom staan. Een typisch verschijnsel bij ernstige artrose.

De röntgenfoto toont aan dat zowel de binnenkant als ook enigszins de buitenkant van de knie is aangetast. Een volledige kunstknieprothese zou voor meneer De Jong een uitkomst zijn. Tijdens de operatie kan ik meteen zijn beenstand corrigeren. Na de operatie mag hij dezelfde dag nog beginnen met lopen. Als ik hem acht weken later weer terugzie, zit er een andere, uitgeruste man voor me. Hij bekent dat zijn nieuwe knie nog niet eigen voelt en dat de revalidatie in het begin pittig was. Hij geeft aan dat hij morgen zo weer hetzelfde zou besluiten. De pijn die hij had is weg, hij kan weer normaal sporten en bewegen en eindelijk weer goed slapen. Een nieuwe, actieve fase is voor hem aangebroken. Hij kan weer verder.”

De orthopeden van het Gelre orthopedisch centrum Apeldoorn schrijven op deze plek om de week een column. Voor meer informatie, zie: www.gelreziekenhuizen.nl en www.gelresport.nl