Stedendriehoek

Unieke opleiding voor basisartsen

APELDOORN – Vanaf mei start Gelre Ziekenhuizen met het Strong Vital DOC: een nieuw en uniek opleidingsprogramma voor basisartsen. DOC staat voor Discipline Overstijgend Curriculum; het programma is een aanvulling op de standaardopleiding en is gericht op persoonlijke en niet medisch-inhoudelijke professionele ontwikkeling.

Internist-nefroloog en opleider Interne Geneeskunde Nils Vogtländer is initiatiefnemer en ontwikkelaar van dit aanvullende onderwijsprogramma voor basisartsen. Hij vertelt over het belang van het programma: “Eigenlijk komt in dit onderwijsprogramma alles aan bod wat ik zelf in mijn carrière als jonge dokter heb gemist. We geven zo een schat aan informatie en ervaring door aan de volgende generatie dokters.”

Het programma is toegankelijk voor alle basisartsen en bestaat uit vijf verschillende thema’s: persoonlijke ontwikkeling, samenwerking en communicatie, management en organisatie, kwaliteit en veiligheid, doelmatigheid en zinnige zorg. Elke week wordt één onderwerp besproken, passend bij de verschillende thema’s. Er worden workshops gegeven door interne en externe sprekers over bijvoorbeeld het leren omgaan met stress en de impact van een burn-out, maar ook het voeren van lastige familiegesprekken of het geven van feedback komt aan bod.

Ook Adviseur Medische Opleidingen Sandy Werdmüller von Elgg is blij met deze ontwikkeling: “Met dit programma laten we zien dat we een ziekenhuis willen zijn waar de jonge dokter zich kan oriënteren op zijn loopbaan, ervaring kan opdoen en veel onderwijs kan volgen, maar waar hij vooral ook ruimte krijgt om zich als mens te ontwikkelen. Zo helpen we ze bij hun ontwikkeling tot gelukkige en evenwichtige dokters.” (Foto: Medisch fotografie Gelre ziekenhuizen)