Stedendriehoek

‘Uitsluitend met de schoonste motoren nog de weg op’

‘Zo opgeladen, zo opgeveegd’, luidt de tekst op de elektrische veegwagen die sinds eind augustus de Apeldoornse binnenstad schoonhoudt. De nieuwe machine doet dat zonder uitstoot en zonder geluidsoverlast. De eSwingo, een kleine elektrische veegwagen, werd officieel in gebruik genomen nabij het Stadhuis op het Marktplein.

Deze emissieloze wagen komt, zoals zoveel op het gebied van duurzaamheid, ‘uit de koker’ van Circulus-Berkel, in Apeldoorn gevestigd op het adres Aruba 16, en werkzaam voor negen gemeenten in deze regio. Huub Vervoorn, adjunct-directeur van het bedrijf, was bij de onthulling van de veegmachine aanwezig. Hij zag dat het goed was: “We hebben duurzaamheid nu al twintig jaar lang hoog op de agenda staan. We willen uitsluitend nog werken met de schoonste motoren die beschikbaar zijn. Dat is lange tijd diesel geweest, maar sinds we in 2018 onze handtekening hebben gezet onder een convenant in de reinigingsbranche, zetten we volop in op elektrisch. Het streven is een wagenpark dat in 2030 voor 80 procent elektrisch rijdt. We liggen op schema: we verwachten reeds in 2025 ruim honderd elektrische voertuigen te hebben van de 190 die in totaal bij ons rondrijden.”

Circulus-Berkel voorziet negen regionale gemeenten van emissieloze voertuigen

Bijna geen diesel meer
Als overheidsbedrijf verzorgt Circulus-Berkel het afvalbeheer en taken in de openbare ruimte voor negen gemeenten: Apeldoorn, Bronckhorst, Brummen, Deventer, Doesburg, Epe, Lochem, Voorst en Zutphen. Het emissieloze vervoer voor deze gemeenten neemt een prominente plek in op de bedrijfsvoering van Circulus-Berkel. Vervoorn knikt: “Elektrische auto’s, bestelwagens, scooters en vorig jaar ook de eerste vrachtwagen. Nu dus de veegmachine en heel binnenkort ook twee elektrische zijladers. Nu ze beschikbaar zijn hebben we onze laatste diesel-aangedreven zijlader gekocht. Vanaf nu alleen elektrisch.”

De adjunct-directeur verwacht dus in 2025 al ruim honderd elektrische voertuigen op de weg te hebben. “Ofwel batterij-elektrisch ofwel waterstof-elektrisch. Onze hang naar duurzaamheid ook op de weg wordt gelukkig ondersteund door het landelijk beleid. Ook Nederland is gehouden aan het Klimaatakkoord van Parijs, waarin 2030 al een belangrijk streefjaartal is. Maar daarvoor is wel een cultuuromslag nodig.” Dat merkt Vervoorn al binnen zijn eigen netwerk: “Ook onder veel chauffeurs van de elektrische voertuigen leefde toch een gezonde dosis ‘koudwatervrees’. Ze waren zo gewend bovenop een brommende motor te zitten, en nu…niets…stilte. Het is dus ook nog eens goed voor lijf en leden. En de chauffeurs die aanvankelijk met enige reserve instapten, waren na afloop ontzettend enthousiast!” In dit kader wil Vervoorn graag Oscar Faber noemen als manager van het wagenparkbeheer. “Hij is in het hele zero-emissieverhaal de grote voortrekker geweest. Ere wie ere toekomt.”

Energievoorziening
De grootste zorg die Vervoorn heeft rondom dit emissieloze succesverhaal, is de energievoorziening voor al die elektrische voertuigen. “Wanneer wij ’s nachts veertig vrachtwagens moeten opladen, is dat een flinke aanslag op de voorzieningen. En wat ik al eerder aangaf inzake de cultuuromslag: veel ondernemers zijn nog huiverig voor elektrificering, simpelweg vanwege de hoge kosten. Globaal kun je stellen dat een emissieloos voertuig momenteel het dubbele kost in aanschaf in vergelijking met een exemplaar dat rijdt op fossiele brandstoffen. Daarentegen zijn de onderhoudskosten en vooral de energiekosten wel veel lager! Sowieso heb je nauwelijks kosten aan de motor en daarnaast worden de remmen veel minder belast, doordat een elektrisch voertuig krachtiger afremt. Zeker in een stad, met ritjes van vaak afremmen en weer optrekken, is dit een uitkomst.”

In sneltreinvaart ontwikkelt Circulus-Berkel de emissieloze voertuigen, en Vervoorn ziet dit niet uitsluitend als een bedrijfsmatige opgave, laat hij tenslotte weten: “Als je naar mijn persoonlijke mening vraagt? We hebben geen keus. Ik ben nu zestig jaar en een beetje en het zal mijn tijd wel duren. Maar wij hebben wel de verplichting om met z’n allen te zorgen voor een leefbare aarde voor de volgende generaties!”

Voor meer informatie: www.circulus-berkel.nl