Stedendriehoek

Uitkijken naar drachtige poezen

KLARENBEEK – Het aantal katten in dierenasiel de Kuipershoek in Klarenbeek is de afgelopen weken flink gedaald. Goed nieuws voor al die dieren die een fijn nieuw thuis hebben gevonden, maar toch zijn er zorgen bij de medewerkers van het dierenasiel. Er komen namelijk ook veel minder katten binnen. De zorg zit, zo vlak voor het begin van het kittenseizoen, vooral bij drachtige poezen. Als die ergens buiten een nestje gaan werpen zijn die moeilijk te vinden, en dat is gevaarlijk voor moederpoes en kittens.

Het dierenasiel van de Dierenbescherming roept mensen op om alert te zijn op drachtige poezen of rondscharrelende kittens die geen thuis lijken te hebben. Uiteraard vraagt de organisatie mensen niet om tegen het advies van de regering en het RIVM in extra naar buiten te gaan, maar om in de directe omgeving van huis en tuin en langs vaste routes goed op te letten. Neem bij het vermoeden van een drachtige poes of kittens zonder thuis, contact op met Amivedi via telefoonnummer 0900-2648334 óf via amivedi.nl.

Amivedi is de landelijke organisatie die zich inzet voor vermiste en gevonden huisdieren. Zij kunnen nagaan of dieren als vermist zijn opgegeven en ze herenigen met hun baasje. Voor de overige dieren wordt vervoer en opvang geregeld. Zij werken daarvoor nauw samen met de Kuipershoek en andere dierenasielen en dierenambulances en dierenasielen in de regio.

Grote risico’s

Poezen die buiten bevallen en kittens die zonder thuis geboren worden, lopen grote risico’s. Ze kunnen ziek worden, slachtoffer worden van andere dieren of bijvoorbeeld het verkeer en als moeder de kittens verlaat zijn die ten dode opgeschreven. Overleven ze wel, dan is de kans groot dat de dieren verwilderen en een zwervend bestaan moeten lijden. Nicole Kouwen: “Vooral voor drachtige poezen is het van belang dat zij tijdig getraceerd worden. Een drachtige poes vangen kan soms al lastig zijn, maar een heel nest compleet te pakken krijgen is een nog veel grotere uitdaging. Dus als mensen drachtige poezen of kittens buiten zien rondscharrelen waarvan het vermoeden bestaat dat ze geen thuis hebben, laten ze het dan vooral melden!”