Stedendriehoek

Uit de kast in de klas

APELDOORN – Hoe geef je prioriteit aan je opleiding als je eigen omgeving moeite heeft met het accepteren van je geaardheid? Heeft de kleedkamer voor jou onveilig gevoeld? Wat als je docent zijn best doet om de juiste voornaamwoorden te gebruiken, maar toch nog de mist in gaat? Hoe besteed je als school aandacht aan diversiteit, zonder dat de mensen zich daardoor juist apart gezet voelen? Hoe zorgen we voor verbinding, dialoog en acceptatie? Op dinsdag 25 april van 19.45 tot 21.15 uur wordt in het auditorium van ROC Aventus, Laan van de Mensenrechten 500, een avond gehouden die geheel in het teken staat van uit de kast komen als jongere in het onderwijs.

“Tijdens deze avond beantwoorden we de vragen hierboven, maar ook vragen die jullie zelf hebben. Misschien heb jij een ervaring meegemaakt in het onderwijs die je graag wilt delen? Of mogelijk vind je het alleen al fijn om te horen wat wij al verandering zouden willen brengen. Hoe ga je met elkaar in gesprek met respect voor elkaar?” aldus de organisatie.

Anouk Ooms houdt een inleiding en gaat in een interactieve sessie aan de slag met deze vraagstukken. Zij baseert haar werk op de theorie van Marshall Rosenberg over geweldloze communicatie en laat de aanwezigen in levende lijve het effect van die verbindende communicatie ervaren door het simpel op een interactieve manier te doen: door te oefenen.

Onder leiding van dagvoorzitter Kirsten Regtop, voormalig voorzitter van het afdelingsbestuur van GroenLinks, komen allereerst verschillende persoonlijke ervaringen ten aanzien van gender- en seksuele vraagstukken over het voetlicht. Ze zullen verhalen over de dingen waar zij tegenaan liepen in hun periode in het onderwijs. En welke behoefte zij hebben om volledig mee te kunnen doen en geaccepteerd te worden in onze samenleving.

De avond is tot stand gekomen dankzij een samenwerking tussen docenten, studenten, ervaringsdeskundigen en gemeenteraadsleden van D66 en GroenLinks en is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in het thema: professionals uit het onderwijs, studenten en natuurlijk inwoners uit Apeldoorn en omgeving. “Alsmede politici. Heb je interesse?  Zou je je ervaring willen delen of alleen willen luisteren? Kom dan naar de inclusieavond bij Aventus.”

In verband met de catering graag vooraf aanmelden via Eventbrite: www.eventbrite.nl/e/tickets-inclusie-in-het-onderwijs-616335976497