Stedendriehoek

Twijfel je of de hond meegaat op vakantie? Dit zijn de mogelijkheden!

Door de coronacrisis is het aantal hondeneigenaren flink toegenomen. Dit jaar moeten veel eigenaren voor de eerste keer bepalen of ze hun geliefde viervoeter meenemen op vakantie of niet. En als je dat niet doet, breng je je hond dan naar een pension of heb je liever een thuisoppas? Hierbij een aantal mogelijkheden.

Mee op vakantie

Als je je geliefde viervoeter meeneemt op vakantie zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Zo moet de hond in bezit zijn van een Europees paspoort (neem deze ook mee op vakantie) en gechipt zijn (controleer van tevoren of je gegevens nog kloppen). Ga je over de grens dan moet een hond minimaal 21 dagen van tevoren ingeënt zijn tegen rabiës (hondsdolheid). Vraag bij de dierenarts na of het land waar je naartoe wilt aanvullende eisen stelt. Bijvoorbeeld een behandeling tegen infecties veroorzaakt door parasieten of een verbod van bepaalde hondenrassen. Zo mogen honden die qua bouw en uiterlijk lijken op de Staffordshire terrier en Mastiff niet zonder FCI-erkende stamboom bepaalde (buur)landen in. Mocht je ook andere landen doorkruisen tijdens je reis, let er dan op wat zij qua regelgeving handhaven.

Pension

Het is niet altijd haalbaar om een hond mee op vakantie te nemen. Dan kan een hondenpension een uitkomst bieden. Er zijn diverse soorten pensions. Denk aan een hondenpension met een eigen of gezamenlijke kennel. Ook zijn er hondenopvangen die een huiselijke sfeer hebben of zich richten op roedels. Belangrijk is wel dat de hond is ingeënt tegen kennelhoest. Dit is een besmettelijke ontsteking van de voorste luchtwegen. Het komt vooral voor bij jonge pups en in kennels. Probeer daarnaast op tijd een plekje te reserveren. Zo weet je zeker dat er plaats is en kun je je volledig focussen op het plannen van je vakantie.

Oppas aan huis

Als je niemand in je omgeving hebt die tijdens jouw vakantie op je hond wil passen, maar hem toch een-op-een aandacht wilt geven, dan kun je er ook voor kiezen om je viervoeter bij iemand te laten logeren. Via websites zoals Petbnb wordt vraag en aanbod gematcht met mensen uit de buurt. Je kunt ook op zoek gaan naar een oppas die bij jou in huis komt. Zo kan je hond in zijn vertrouwde omgeving blijven en voelt het misschien voor de hondenoppas ook alsof hij of zij een beetje op vakantie is.

Teckelhotel in Oostenrijk

Bij het Teckel Hotel in Tirol kunnen teckels hun geluk niet op. Dit hotel in typisch oude Tiroler sfeer is opgericht door een Nederlands koppel. Teckels kunnen voortaan op vakantie samen met hun baasjes en met gelijkgestemde enthousiastelingen een geweldige vakantie beleven. Natuurlijk ben je zonder teckel en als hondenliefhebber ook van harte welkom. Er zijn veel (teckelgerelateerde) faciliteiten zoals een omheinde speelplaats met waterzwempartij en een mooi terras voor verzorgers, binnenspeeltuin met een gezellig terras, douche- en badruimte voor de honden, teckelopvang en nog veel meer. Lijkt dit je wat? Kijk voor meer informatie op www.teckelhotel.com.

Dit artikel verscheen in het recreatiemagazine Kijk Uit.