Stedendriehoek

Tweede ‘onthulling’ van kunstwerken

De IJsselbiënnale stroomt al een maand door de IJsselvallei en kreeg afgelopen week een bijzondere wending het hoge water. Het thema van de IJsselbiënnale draait om de vraag: wat is de impact van klimaatverandering op ons landschap?

Zowel de kunstwerken als de bezoekers hebben deze veranderingen ook daadwerkelijk zelf kunnen zien en ervaren tijdens het uitzonderlijke hoogwater. Het thema Tij, Tijd en Tijdelijkheid werd hierdoor extra benadrukt. Inmiddels zakt het water weer en worden kunstwerken als het ware een tweede keer onthuld.

Naast de buitententoonstelling biedt de IJsselbiënnale ook het podium aan cultuurmakers bij jou in de buurt. Ook zij gaan in op het thema klimaatverandering, de IJssel en zijn omgeving.

Zo zijn bij de Gasfabriek de Hoger op Palen kunstwerken te zien van kunstcollectief Zt en is in het Emerpark het kunstwerk Waterstand te zien van Ineke van Vliet. Verder presenteert Duo Leeghwater haar voorstelling ‘Halte Pompstation’ op 22 augustus in IJsselstroom in Zutphen. Een theatraal concert over de dreiging van een eeuwige strijd tegen het water.

Het gevarieerde IJsselbiënnale programma bestaat verder uit nog allerlei andere theatervoorstellingen, concerten, tentoonstellingen, rondleidingen, leuke kijk- en doe opdrachten en nog veel meer. Hieronder lichten wij een aantal dingen uit die maar beperkt te bezoeken zijn of alleen deze week spelen. Voor enkele activiteiten is een aanmelding nodig, passend bij de coronamaatregelen.

6 en 7 augustus: Klanken in de Tichelbeeksewaard

Struinen door de uiterwaarden van Zutphen, een watergebied met geschiedenis. Stilstaan en luisteren. Geluiden maken op plekken die verschillend klinken. Klank is tijdelijk. Is het droog? Is het nat? Is het open of besloten? Geluid van verkeer, vogels, wind blazend door brugdelen… Een spannende wandeling voor volwassenen en kinderen.

Startpunt: De Onderwaterkamer, IJsselkade 26a Zutphen. Tijd: vrijdag van 19.00 tot 21.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur. Entree: volwassenen 8 euro, kinderen 4 euro. Aanmelden noodzakelijk: info@kunstconnectiezutphen.nl, meer info: 06-51142104.

Start 6 augustus: KLIMAGIE, de KUNST van het veranderen

Grote binnen- en buitenexpositie in het centrum van Twello. Schilderwerken, beelden, grote én kleine objecten rondom het thema klimaatverandering. Van beeldend kunstenaars van de Kunstkring Voorst, maar ook met bijdragen vanuit de bevolking. Gratis toegankelijk.

De buitenexpositie is permanent te bezichtigen. De binnenexpositie is geopend op vrijdag 15.00 tot 18.00, op zaterdag en zondag 14.00 tot 17.00 uur. Galerie De Statenhoed, Dorpsstraat 11a, Twello. Meer info www.kunstkringvoorst.nl

Informatie IJsselbiënnale

Met de IJsselbiënnale willen we laten zien dat de rivier meer verbindt dan alleen het landschap: het landschap gaat natuurlijk pas echt leven door de mensen die er wonen en werken. En dat willen we graag met je delen!  Kom dus deze zomer naar de IJsselvallei, met het programmaboekje in de hand en laat je meevoeren door de verrassende cultuur in de IJsselvallei. Het programmaboekje is een bijlage van de reisgids en routekaart. Deze zijn verkrijgbaar via diverse verkooppunten en de webshop van de IJsselbiënnale op www.ijsselbiennale.nl