Stedendriehoek

Twee wandelingen in het weekend

Elke zondag in oktober verzorgt het Apeldoorns Gidsen Collectief een wandeling door het centrum van Apeldoorn. Daarnaast houdt het AGC op elke zaterdag een andere favoriete wandeling.

Op zaterdag 16 oktober houdt het AGC, vanwege de grote belangstelling ervoor, nogmaals de wandeling op het terrein van ’s Heeren Loo, het voormalige Apeldoornsche Bosch. Startpunt is brasserie De Zon, centraal gelegen op het terrein aan Laan van Groot Schuylenburg/Regenboogbrink 12. De centrumwandeling start op zondag 17 oktober vanaf de Hoofdstraat/hoek Deventerstraat vóór de juwelierszaak. Voor beide wandelingen geldt een starttijd van 14.00 uur en een wandelduur van ongeveer anderhalf uur. De kosten bedragen 5 euro per wandeling. Reserveren (minimaal één dag vooraf) is noodzakelijk via e-mail info@apeldoornsgidsencollectief.nl

Op het terrein van ‘s Heeren Loo was vanaf begin 1900 een joods verpleeghuis voor verstandelijk gehandicapten gevestigd: het Apeldoornsche Bosch. In januari 1943 werden alle 1200 patiënten en een groot deel van de begeleiders door de nazi’s weggevoerd naar Auschwitz, waar ze direct werden vermoord. Na de oorlog werd hier de gereformeerde stichting Groot Schuylenburg gevestigd. Nu maakt het deel uit van ’s Heeren Loo. De gids neemt wandelaars mee langs bebouwing uit verschillende tijden en vertelt verhalen over de vroegere en de huidige bewoners. Natuurlijk wordt ook aandacht besteed aan het aangrijpende verhaal over de deportatie.

Bij de centrumwandeling vertelt de gids over de ontwikkeling van Apeldoorn van een boerendorpje in de 19de eeuw naar een stad van betekenis anno nu. De gids neemt de deelnemers mee naar interessante plekken en gebouwen in de binnenstad en licht het verhaal toe aan de hand van foto’s.

De wandelingen zijn onder voorbehoud van de regels van het RIVM. Meer informatie vindt men op www.apeldoornsgidsencollectief.nl.