Stedendriehoek

Twee dagen Midwinter Marathon

APELDOORN – Op zaterdag 4 februari en zondag 5 februari vindt de Midwinter Marathon plaats. Dit evenement dat jaarlijks wordt gehouden, in weer en wind, begint en eindigt op de Loolaan en voert door de heuvelachtige en beboste omgeving van Apeldoorn.

Op zondag 5 februari verschijnt een record aantal deelnemers aan de start op een van de afstanden van de Midwinter Marathon. Veel enthousiaste hardlopers van alle leeftijden melden zich dan op de ‘koninklijke’ Loolaan voor de 44e editie van het oudste, nog bestaande hardloopevenement van Nederland. In 2012 werd de Midwinter Marathon bovendien uitgeroepen tot leukste hardloopevenement van ons land.

Marathon trail
Een unieke belevenis, een unieke kans! Op zaterdag 4 februari, de dag vóór de andere afstanden van de Midwinter Marathon, is er om 10.30 uur een marathon trail door het mooiste stuk natuur op de Veluwe, Kroondomein Het Loo. Een trailloop door het leefgebied van edelherten en wilde zwijnen. Vanwege het unieke karakter van het gebied zijn er dan ook een aantal restricties noodzakelijk geworden. Zo zal er alleen onder begeleiding van pacers en fietsers in groepen worden gelopen. De groepen worden door de organisatie ingedeeld op snelheid. Als eerste eindigen of een zeer snelle tijd neerzetten is dus niet het doel. Genieten van de omgeving tijdens een stevige inspanning, dat is het doel!

Starttijden zondag 5 februari
Er staan zondag voor de individuele hardlopers weer diverse afstanden op het programma. Om 10.30 uur start de Stentor Kidsrun over 1 kilometer, om 11.15 uur begint de Decathlon Mini-Marathon over 10 Engelse Mijlen, om 11.45 uur gaat de Asselronde over 25 kilometer van start en om 15.00 uur de Centraal Beheer Achmea Acht van Apeldoorn over 8 kilometer. Al deze afstanden beginnen en eindigen op de Loolaan. Voor bedrijven staan er daarnaast twee afstanden op de rol onder de naam Multicopy Businessrun: 10 Engelse Mijlen (start om 11.15 uur) en 8 kilometer (15.00 uur).

De start/finish op de Loolaan is een bijzondere locatie met een geschiedenis die terug gaat tot de 16e eeuw. De Loolaan maakt vanaf 1735 deel uit van het Assenstelsel of formele lanenstelsel (ganzenvoet) van Paleis Het Loo. De middenas wordt gevormd door de Koning Lodewijklaan en loopt pal Noord-Zuid. De westelijke as is de Jachtlaan en de Oostelijke de Loolaan. Bij de Gedenknaald komen de drie lanen bij elkaar, vandaar ook dat de naald in de zichtlijn van de Loolaan staat.

Meer dan 14.000 deelnemers
De organisatie streeft ernaar om de kwaliteit hoog te houden. “De parkoersen zijn breed en verkeersvrij, zodat alle lopers de ruimte en aandacht krijgen die ze verdienen. Ook daarom hebben wij een limiet gesteld aan het aantal inschrijvingen per afstand. Ook hebben wij goede faciliteiten: kleedruimtes, medische voorzieningen, verzorgingsposten, tijdwaarneming en videobeelden. Die hoge kwaliteit zorgt er ook voor dat wij sponsors voor het evenement kunnen blijven interesseren. En dat is ook de enige manier om een dergelijk groot evenement voor de deelnemers betaalbaar te houden.”

Voor meer informatie over het evenement, zie de website www.midwintermarathon.nl