Stedendriehoek

Tuincentrum Brinkman sluit na 65 jaar de deuren

Het einde komt in zicht voor Tuincentrum Brinkman. Met pijn in hun hart sluiten Cor (74) en Mini (73) per 1 april definitief de deuren. Ondanks dit droevige besluit blikken de eigenaren terug op 65 mooie jaren.

In de jaren 50 begonnen de ouders van Cor met bloemen en planten voor markthandel, waaruit Brinkman Hoeve ontstond. Midden jaren 60 verhuisden zij naar de Zwolseweg 390 en in de jaren 70 werden de eerste kassen geopend, waar perkplanten en azalea’s werden gekweekt. De verkoop aan particulieren startte en het groeide uit tot een tuincentrum. Cor benoemt dit als een bijzonder moment: “De verkoop in het tuincentrum verliep zo goed dat we na een jaar al gingen uitbreiden.” In 1992 namen Cor en Mini het bedrijf over van Cors moeder. Dat deze dag zou komen wist Cor al van jongs af aan. “Ik doe dit al vanaf mijn vijftiende. Het is er met de paplepel ingegoten.”

In de loop van de tijd werd de kwekerij en de markthandel minder. Door de flinke groei van het tuincentrum konden Cor en Mini de markten er niet bij blijven doen, waardoor ze in 2015 besloten hiermee te stoppen. Toch ging ze de contacten, sfeer, vrijheid en binding met klanten missen. “Bloemetjesdag op Hemelvaartsdag in Leeuwarden was ons lust en ons leven. Dat hebben we zo’n 30 à 40 jaar gedaan. We vertrokken om twee uur ’s nachts al van huis en waren ook weer laat terug.”

Geen overname

De reden van sluiting heeft niet alleen te maken met de leeftijd van Cor en Mini; ook is er niemand die het bedrijf wil overnemen en wil de gemeente Apeldoorn dat het stuk land van bedrijfsmatig naar agrarisch gaat. Er worden op den duur nieuwe huizen gebouwd met veel groen. Tot aan het voorjaar wilden de eigenaren nog een uitverkoop doen, maar vanwege de coronamaatregelen mogen ze niet open. Daarom is het pand al grotendeels leeg en zijn de sloopwerkzaamheden begonnen.

Wat Cor en Mini gaan missen aan het tuincentrum? “De klanten. We maakten altijd tijd voor een praatje en een kop koffie in de kantine. Er valt wel een stuk stilte. Normaal gesproken waren we al om zeven uur à half acht in het tuincentrum. Drie dagen in de week reed ik naar de veiling. Dat ga je wel missen.” Cor glimlacht: “We hebben het tuincentrum met heel veel plezier en emotie beleefd. We zijn met niets begonnen en hebben dit opgebouwd. Alles was eigenlijk wel een hoogtepunt.”