Stedendriehoek

Toeristisch Platform Apeldoorn als vereniging aan de slag

APELDOORN – Het Toeristisch Platform Apeldoorn gaat verder als vereniging. Het TPA maakt nu een werkplan om vanaf 2018 concreet met projecten aan de slag te gaan die bijdragen aan het versterken van het Toeristisch Toplandschap en de doelstelling: ‘De Veluwe op 1’.

Het Toeristisch Platform functioneert goed als platform voor het delen van informatie en ook zijn er verschillende projecten met succes opgepakt de afgelopen jaren. Maar bij de deelnemers bestaat de behoefte om door te pakken en meer samen te doen. Op korte termijn zal een oprichtingsbestuur de vereniging bij een notaris oprichten. Het TPA krijgt een bijdrage van de Gemeente Apeldoorn om te investeren in projecten die het gebied voor toeristen versterken en verbeteren. Daarbij is een goede samenwerking en afstemming met Apeldoorn Marketing en VisitVeluwe van groot belang. Het budget komt voort uit de verhoging van de toeristenbelasting. Dit najaar zal een convenant worden gesloten met de Gemeente Apeldoorn.

Het TPA wil aan de slag met concrete projecten en zichtbare resultaten boeken, maar ook een platform blijven voor het delen van kennis en een plek waar spelers uit de toeristische sector elkaar kunnen ontmoeten. De projecten moeten een bijdrage leveren aan de kwaliteit van de Veluwe als vakantiebestemming. Onlangs is de VisitVeluwe Express gestart: een busverbinding vanuit de vakantieparken in Hoenderloo, via hotel de Cantharel en de binnenstad naar Apenheul, Julianatoren en Paleis Het Loo. Een mooi voorbeeld van een concreet project waarbij toeristen makkelijk en snel van hun vakantiepark naar één van onze topattracties worden gebracht. Ook is het fietsknooppuntensysteem aanzienlijk verbeterd en verschijnen er steeds meer klompenpaden, een populaire wandelroute die wandelaars op onverharde paden door het landschap voert. Ook de nieuwe uitkijktoren bij Kootwijk is een prachtige aanwinst. Er zijn veel initiatieven om de Veluwe leuker en interessanter te maken als vakantiebestemming. En het TPA wil daar samen met ondernemers, terreinbeheerders, overheden en marketingorganisaties aan bijdragen. In het najaar wordt een projectmanager geworven die de projecten gaat coördineren.

Allerlei partijen op de Veluwe hebben de handen ineen geslagen om de kwaliteit van het gebied te verbeteren. Voor toeristen, bewoners, ondernemers en voor de natuur. De Veluwe op 1 is de doelstelling en voor Apeldoorn geldt specifiek dat het versterken van het toeristisch toplandschap prioriteit heeft. Daaronder valt zowel het toeristisch product als verblijfsaccommodaties en bijvoorbeeld wandel- en fietsroutes, maar uiteraard ook de natuur en het erfgoed. Belangrijke thema’s voor de toeristische sector zijn op dit moment bijvoorbeeld vitale vakantieparken (saneren slechte parken, ruimte voor goedlopende parken om te innoveren) en goede digitale bereikbaarheid (internet, wifi) op de vakantieparken en in het buitengebied. Maar ook bestaat de wens voor een routebureau voor de hele Veluwe dat concreet aan de slag gaat met het verbeteren en uitbreiden van routes op het gebied van fietsen, wandelen, mountainbiken en paardrijden. Ook bestaat de wens van minder knellende natuurregelgeving. Veel initiatieven sneuvelen omdat het beleid erg stringent is. Een goede verdeling van rustgebieden en beleefbare natuur is belangrijk. Ook geluidsoverlast van defensie is een probleem. Veel toeristen die voor hun rust op de Veluwe verblijven in bungalowparken en op campings hekelen de geluidsoverlast van overvliegende helikopters, soms tot laat op de avond.