Stedendriehoek

Toename van de private en zakelijke leasemarkt

Het jaar 2019 was een bijzonder sterk jaar voor de leasemarkt. De totale leasemarkt groeide namelijk met 12,8%. Opmerkelijk is dat vooral de private leasemarkt (25,6%) enorm is gegroeid. Waar de zakelijke markt (9,5%) relatief gezien een stuk minder snel groeit. Dit blijkt uit cijfers van het VNA (Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen). Waar komt deze groei vandaan en wie kiest er voor een leaseauto?

Private lease
Nog geen twee jaar geleden werd gedacht dat er in Nederland niet veel meer dan 200.000 privé leaseauto’s op de weg te zien zouden zijn. Particulieren kunnen namelijk geen gebruik maken van alle aftrekposten die wel gelden voor ondernemers. Denk hierbij aan de investeringsaftrek en de teruggave van BTW. Daarnaast wordt je als particulier vaak geen eigenaar van de auto terwijl je toch een flink bedrag per maand kwijt bent. Een leaseauto kost je snel tussen de €250-€450 per maand. Dit bedrag wordt gezien als een lening en heeft een directe invloed op je leenvermogen. Hoe is de rappe groei binnen deze markt dan te verklaren? Het kopen van een occasion is namelijk in veel gevallen voordeliger.

Rijervaring en gemak zijn belangrijk
De moderne autorijder ziet de auto niet langer alleen als vervoersmiddel. Comfort en gemak staan hoog in het vaandel naarmate wij onze auto steeds meer gebruiken. De technologisch snufjes die de laatste jaren in auto’s worden verwerkt maakt de rijervaring vele malen prettiger en soms zelfs makkelijker. Een extreem voorbeeld is de Tesla die je naar A naar B kan brengen zonder dat je het stuur of de pedalen maar hoeft aan te raken. Echter zijn opties als rijbaan assistentie, automatisch bijsturen, parkeerassistentie en apps in de auto voor veel autorijders al een reden om te kiezen voor een auto met een nieuwer bouwjaar. Vaak is er zodanig veel spaargeld aanwezig dat deze gekocht kan worden. Om deze reden is het private leasen van een auto een goede optie. Maandelijks is men een vast bedrag kwijt waardoor de kosten zeer overzichtelijk zijn. Al hoewel de kosten op termijn hoger zijn dan een occasion kopen kun je hier zorgeloos is alle luxe voor rijden terwijl de leasemaatschappij alles regelt. Men verkiest luxe en eenvoud boven het bezitten van een auto die ouder en voordeliger is.

Financial lease voor ondernemers
Niet alleen in de private leasemarkt is er flink wat veranderd. Ook in de zakelijke wereld verandert er genoeg om de stijging binnen deze markt te verklaren. De laatste jaren is het zakelijk financial leasen van een auto enorm interessant. Dit stelt ondernemers en zzp’ers in staat om een tweedehands auto van de dealer te laten vertalen naar een maandelijkse leaseprijs middels een financierspartij. Deze leasevorm is zo aantrekkelijk omdat je de auto in feite aflost en na de leaseperiode volledig eigenaar wordt van de auto. Waar voorheen de leasemaatschappij altijd eigenaar bleef van de leaseauto kun je nu als ondernemer zelf over de auto beschikken. In 2019 kwamen er overigens ruim 100.000 nieuwe ondernemingen bij volgens het register van de KvK. Dit is een totale groei van 5% van het aantal ondernemers. Een groeiende zakelijke markt gaat dan ook hand in hand met een flinke stijging van het aantal zakelijke leaseauto’s.

Naar verwachting zal het aantal private en zakelijke leasecontracten in 2020 opnieuw stijgen.