Stedendriehoek

Toename toerisme in Apeldoorn: cultuur, winkelen en natuur trekken meer bezoekers

Apeldoorn, 14 juni 2024  – Apeldoorn, de groene en royale hoofdstad van de Veluwe, heeft in 2023 een aanzienlijke stijging in toerisme ervaren. Dit blijkt uit het recent gepubliceerde rapport ‘Toeristisch Bezoek aan Steden 2023’. Apeldoorn verwelkomde 23% meer bezoeken en zag een toename van 29% in unieke bezoekers vergeleken met 2022.

Populaire activiteiten
De belangrijkste redenen voor een bezoek aan Apeldoorn zijn winkelen voor plezier (22%), gevolgd door het bezoeken van musea, tentoonstellingen en galerieën (16%) en lunchen of dineren in een restaurant of eetcafé (12%). Deze diversiteit aan activiteiten maakt Apeldoorn een aantrekkelijke bestemming voor een brede doelgroep.

Combinatie van cultuur en natuur
Een uniek kenmerk van toeristische bezoeken aan Apeldoorn is de combinatie met nabijgelegen natuurgebieden. Bezoekers combineren hun stedentrip vaak met een bezoek aan de prachtige groene omgeving, waardoor Apeldoorn een perfecte balans biedt tussen stedelijke voorzieningen en natuurlijke schoonheid.

Consistente bezoekersstromen
Gedurende het jaar trekt Apeldoorn een consistent aantal bezoekers per kwartaal, met een piek in het derde kwartaal. De gemiddelde bestedingen per persoon liggen rond de €60, waarbij het grootste deel wordt uitgegeven aan horeca en winkels.

Onderzoeksachtergrond
Het rapport ‘Toeristisch Bezoek aan Steden 2023’ biedt inzicht in het toeristisch (dag)bezoek aan 33 Nederlandse steden, waaronder Apeldoorn. Het onderzoek is uitgevoerd door NBTC en maakt gebruik van gegevens verzameld via het NIPObase panel. Vier keer per jaar beantwoorden panelleden vragen over hun stedelijke toeristische of recreatieve bezoeken in de afgelopen drie maanden. De resultaten zijn gewogen op representatieve verhoudingen voor geslacht en leeftijd van de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder.

De aanpak van het onderzoek zorgt voor betrouwbare resultaten en maakt benchmarking tussen steden mogelijk. In 2023 waren er in de meeste steden meer unieke bezoekers dan in 2022, waarbij Apeldoorn één van de grootste stijgingen liet zien.

Toekomstperspectief
Deze toenemende toerismecijfers benadrukken de aantrekkingskracht van Apeldoorn en bevestigen de stad als een belangrijke toeristische bestemming in Nederland. Met een rijke mix van cultuur, natuur en winkelmogelijkheden blijft de groene en royale hoofdstad van de Veluwe, een topbestemming voor zowel dagjesmensen als vakantiegangers.