Stedendriehoek

Tips voor vochtige ruimtes

Vochtige ruimtes in huis kunnen voor veel problemen zorgen. Denk bijvoorbeeld aan vochtige muren in huis, die kunnen ontstaan door onder meer condensatie of lekkage. Hierdoor kan schimmel ontstaan, het behang loslaten of kan het pleisterwerk van de muren komen. Allemaal problemen die je het liefst wil voorkomen. Daarnaast is een vochtige ruimte ook nog eens slecht voor je gezondheid. Des te meer reden om de vochtige ruimtes te bestrijden, maar hoe doe je dit? Hier vind je tips voor het voorkomen van vochtige ruimtes, waarbij je het beste gebruik kan maken van een luchtontvochtiger. Op die manier houd je de ruimte droog en blijf je gezond. Ook voorkomt het dat je op den duur weer opnieuw moet gaan behangen of schilderen.

Nadelen van vochtige ruimtes
Als je veel vocht in je huis hebt dan kan dat op den duur leiden tot fysieke klachten, zoals pijnlijke spieren en gewrichten en problemen met de luchtwegen. Daarnaast kunnen reumatische klachten door vocht verergeren. Vochtige ruimtes trekken schimmels en huisstofmijt aan en veel mensen zijn allergisch voor de allergenen van deze organismen. Dit kan leiden tot benauwdheid, vermoeidheid, hoofdpijn en hoesten. Daarnaast trekt vocht ook insecten als zilvervisjes, papiervisjes en pissebedden aan. Ze zijn niet zozeer slecht voor de gezondheid zoals huisstofmijt en schimmel, maar je wil ze liever niet in huis. Als de vochtige ruimte het gevolg is van condensatie door gebrek aan ventilatie dan heb je ook een slechte luchtkwaliteit in huis. Dit kan ook weer leiden tot onder meer concentratieproblemen en vermoeidheid. Een vochtige ruimte moet je dus meteen bestrijden en het liefste zien te voorkomen.

Het gebruik van een luchtontvochtiger
Goed ventileren is verstandig, maar werkt niet altijd om een vochtige ruimte te voorkomen. Daarom is het verstandig een luchtontvochtiger aan te schaffen. Dit apparaat zorgt er namelijk voor dat de luchtvochtigheid in je huis verlaagd. De luchtontvochtiger zuigt vochtige lucht op en gaat door een filter of verdamper heen. De filter of verdamper haalt het vocht eruit en blaast de drogere lucht, die tot kamertemperatuur wordt verwarmd, de ruimte in. De luchtontvochtiger heeft een vochtsensor, waarmee het de vochtigheid in de lucht kan meten. Als blijkt dat de lucht te vochtig is, dan gaat het systeem aan en wordt de lucht ontvochtigd.

Aanschaffen van luchtontvochtiger
Bij het aanschaffen van een luchtontvochtiger zijn er een aantal zaken waar je op moet letten, waaronder de capaciteit van het apparaat. Hoeveel water de luchtontvochtiger uit de lucht kan halen in een bepaalde periode. Op basis daarvan kan je bepalen hoe groot de capaciteit van jouw luchtontvochtiger moet zijn. Daarnaast is het goed om ook te kijken naar het energieverbruik van de ontvochtiger en of je het apparaat makkelijk kan verplaatsen. Zo kan je het apparaat op meerdere plekken in huis gebruiken. Let hierbij ook op de lengte van het snoer. Verder kan je nog kijken hoe makkelijk je het waterreservoir kan legen en reinigen.

Beste luchtontvochtiger
10toptest heeft de 5 beste luchtontvochtigers voor jou op een rij gezet, zodat je een weloverwegen keuze kan maken. De top 5 is gemaakt op basis van een test in 2020. Als beste getest is de TROTEC TTK50 E luchtontvochtiger. Het apparaat heeft een aantal bijzondere kenmerken met onder meer een automatische hygrostaatgeregelde ontvochtiging en een hoge ontvochtigingscapaciteit in verwarmde ruimtes. Daarnaast is hij heel makkelijk in gebruik en is hij ook nog eens heel stil. Het apparaat is voorzien van een vulpeil-waarschuwingslampje als het waterreservoir vol is en een overvulbeveiliging met automatische uitschakeling. Ook is dit apparaat voorzien van een instelbare hygrostaat voor doorlopende bewaking van de relatieve luchtvochtigheid en kan je het filter makkelijk reinigen.

De tweede keuze
Op plek 2 van de 10toptest staat de Pingi Vida luchtontvochtiger 1 Lt. Dit apparaat voorkomt schimmel en muffe luchtjes en verbetert de luchtvochtigheid in vochtige kamers. Het neemt tot maximaal 250 milliliter ongewenst vocht per dag op, heeft automatische uitschakeling en een laag stroomverbruik van 18 Watt. Daarnaast heeft het apparaat een tankinhoud van 1000 milliliter en komt deze luchtontvochtiger met een muurbevestiging.