Stedendriehoek

Tips voor je extra geld

Zodra je geld overhoudt en het saldo op je bankrekening groeit, ga je nadenken over wat je met dit extra bedrag kunt gaan doen. Het antwoord op die vraag is: heel veel. Je kunt er alle kanten mee op, dus het is vooral belangrijk dat je iets kiest dat goed past bij je persoonlijkheid en je risicoprofiel. Voor mensen die nieuw zijn in de wereld van geld investeren hebben we vier tips op een rij gezet.

Tip 1: bepaal wat extra geld is
Je gaat niet zomaar al je geld ergens in beleggen. Naast het feit dat het behoorlijk risicovol is om al je geld op één paard te wedden, moet je zelf immers ook nog een buffer achter de hand houden. Stel dat er iets gebeurt waar je op korte termijn geld voor nodig hebt. Dan is het natuurlijk niet handig dat al je vermogen even niet beschikbaar is, omdat het ergens in belegd is. Daarom is de belangrijkste tip: investeer alleen met geld dat je best kunt missen op dit moment. Zo voorkom je financiële valkuilen.

Tip 2: vastgoed, altijd goed
Nou ja, altijd… De vastgoedmarkt is ook behoorlijk woelig geweest de afgelopen 25 jaar. Je weet dus nooit op welk punt van de curve we ons bevinden. Wat we wél weten, is dat er enorm veel behoefte is aan starterswoningen. Deze woningen blijven dan ook eerder waardevast dan grote luxe huizen die lang niet iedereen kan betalen. Als je dus voor jezelf of als investering een woning koopt die ook betaalbaar is voor starters, doe je waarschijnlijk een goede investering. Zeker wanneer het een nieuw type is met een lage milieubelasting. Duurzaamheid is de toekomst!

Tip 3: verdiep je in aandelen
Dat beleggen een manier is om je geld te investeren, wist je al lang. Maar of het bij je past, zo’n dynamische aandelenmarkt met pieken en dalen, dat is natuurlijk maar de vraag. Verdiep je daarom eens goed in hoe het werkt en probeer het met een klein bedrag om er gevoel bij te krijgen. Ga je ervoor, zorg dan voor voldoende spreiding over verschillende branches om je risico’s zo veel mogelijk te beperken.

Tip 4: besteed het uit
Heb je wel eens gedacht aan vermogensbeheer? In dat geval hoef je zelf niet bezig te zijn met het investeren van je vermogen. In plaats daarvan gaat een financieel expert jouw vermogen beleggen. Natuurlijk betaal je hier kosten voor, maar het scheelt je ook enorm veel tijd die je hier niet aan hoeft te besteden. Bovendien verdient de expert die kosten (als het goed is) terug met de behaalde rendementen. Stap erin als meerjarenplan en overleg wat de beste strategie is, dan komt het vast goed.

Let op: beleggen kent risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.