Stedendriehoek

Tiende actie vakantiegeld samen delen

Het aantal mensen dat van weinig geld moet zien rond te komen, groeit. Bijna 5% van de Apeldoorners leeft onder de armoedegrens. Onder kinderen is dat cijfer zelfs bijna 7%. Armoede leidt tot sociaal isolement en beperking van de ontwikkeling. Een sportclub of muziekles, alles kost geld. Langdurige armoede betekent vaak op termijn ook een slechtere gezondheid.

Teken van verbondenheid

Tegelijk zijn er ook heel veel mensen die het financieel goed hebben. Die krijgen vaak in mei een mooi bedrag uitgekeerd aan vakantiegeld. Vandaar de naam van de actie. De actie nodigt mensen die het goed hebben uit om te delen met een plaatsgenoot die van heel weinig moet zien rond te komen. Het lijken soms twee gescheiden werelden: de mensen die het goed hebben en de mensen die leven van heel weinig. De actie is een teken van verbondenheid.

‘Zomaar iets geven’

“Ik wist niet dat er nog mensen waren die zomaar iets geven voor een ander”, zei een alleenstaande vrouw vorig jaar, met tranen in de ogen. Door de gift van Vakantiegeld Samen Delen kon ze haar zus bezoeken in het westen van het land. Daar was ze al jaren niet geweest, maar nu kon ze een treinkaartje wel betalen. De actie was vorig jaar bijzonder succesvol, met een recordopbrengst van ongeveer 125.000 euro, die werd verdeeld over ongeveer 700 huishoudens.

Tiende actie

Dit jaar wordt de actie vanuit de kerken voor de tiende keer gehouden. Inmiddels doen dertig kerken mee en wordt de actie gehouden in de stad Apeldoorn en in Ugchelen, Beekbergen, Lieren, Loenen, Hoog Soeren, Beemte Broekland en Wenum-Wiesel. In dat gebied kunnen mensen een aanvraag doen als ze langer dan een jaar leven van een inkomen van maximaal 110% van het minimuminkomen. De actie loopt tot en met 3 juni 2021. Alle gegevens van de actie zijn te vinden op de website www.vakantiegeldsamendelenapeldoorn.nl