Stedendriehoek

Thuiswerkers zorgen voor een run op bungalows in Nederland buiten de vakantieperiode

Foto: Pixabay

Vakantie in eigen land is vanwege coronavirus populairder dan ooit. Bungalowparken zijn niet alleen in trek in vakantieperioden, maar ook eromheen. Uit de reserveringen van Bungalows.nl blijkt dat het coronavirus het boekingsgedrag van de Nederlanders sterk heeft veranderd.

Het landelijke boekingsplatform Bungalows.nl analyseerde 100.000+ boekingen en zag een duidelijke trend wijziging in de eerste drie maanden van dit jaar, ten opzichte van de jaren 2018 t/m 2020. In 2018 en 2019 was in de eerste drie maanden 30% van de boekingen bestemd voor de periode gedurende de voorjaarsvakantie. In de coronajaren 2020 en 2021 kwam slechts ca. 20% van de boekingen in de voorjaarsvakantie terecht, maar ook 28% respectievelijk 34% in een verblijfsperiode rondom de voorjaarsvakantie. In 2018 was dat slechts 12%. Er is dus minder sprake van de traditionele vakantiepiek en we boeken meer last minute buiten de vaste periode. Een soortgelijke trend dient zich aan rond de aanstaande meivakantie.

Wat verder opvalt is dat er in 2021 relatief meer reserveringen naar onafhankelijke parken (14%) dan naar de ketenparken (75%) gaan in vergelijking met eerdere jaren. Toen lag het boekingspercentage voor de bungalowketens op 92%. Het voordeel dat deze ketens normaal gesproken hebben met overdekte zwembad- en horecafaciliteiten gaat niet op nu deze grotendeels door corona gesloten zijn. De prijsbewuste boeker zoekt voor een goedkoper alternatief zonder deze faciliteiten.

Gelderland nieuwe nummer 1, Zeeland verdubbeld!

In de jaren 2018, 2019 en 2020 was Limburg steevast de populairste bestemming voor boekingen die in de eerste drie maanden van het jaar werden gemaakt. Nu is Gelderland de favoriete bestemming. Bijna een op de vijf boekingen gaat in 2021 naar deze provincie. De opvallendste stijger is Zeeland. Het aantal boekingen voor deze bestemming steeg van 6% naar 14% in 2021.

Er last minute tussenuit zonder gedoe

Er zijn diverse redenen waarom we er vaker last minute tussenuit willen in eigen land. De mogelijkheden om naar het buitenland te gaan zijn nog steeds beperkt en er is door corona veel onzekerheid. Mensen kiezen eerder voor de veiligheid van een vakantie dicht bij huis zonder gedoe. Het NBTC maakte onlangs bekend dat 70% van de Nederlanders, die van plan zijn op vakantie te gaan in de zomer, de helft in eigen land wil blijven. Dit kan leiden tot schaarste in de populaire weken.

Bij Bungalows.nl heeft in de eerste maanden van 2021 meer dan 99% van de boekingen een bestemming in eigen land. Dat zal niemand echt verbazen, maar het geeft aan hoe groot de impact van corona is. Een reden voor het any time any moment boeken is mede te verklaren door het thuiswerken. Sinds we zoveel mogelijk thuis werken, maakt het in feite niet meer uit waar ‘thuis’ is. Werken kan ook in een vakantiehuisje met goedwerkende wifi. Een uitkomst om werken te combineren met er even tussenuit zijn. Je zet je laptop naast de weekendtas klaar en wegwezen!