Stedendriehoek
Paleis Het Loo opent op vrijdag 18 april de tentoonstelling Tegenspel – de eeuw van vrouwelijk koningschap. De tentoonstelling vertelt het verhaal over het koningschap en de persoonlijke uitdagingen van drie vorstinnen tegen de achtergrond van ingrijpende maatschappelijke veranderingen en publieke beeldvorming. Een tentoonstelling over identiteit, tegenspel en positionering. Door historische context te koppelen aan hedendaagse thematiek, kan de bezoeker reflecteren op hun eigen kijk op imago, gender en macht.
Met Tegenspel verkent Paleis Het Loo hoe het koningshuis zich heeft aangepast aan de maatschappelijke veranderingen van de 20ste eeuw. In een tijdperk waarin drie opeenvolgende koninginnen regeerden en waarin traditie en moderniteit vaak botsten.
Dubbele rollen
Tegenspel belicht hoe de koninginnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix persoonlijke wending gaven aan het koningschap. De dubbele rol van zowel regeren én moederschap als de traditie van het koninklijk huwelijk en de dynastieke verantwoordelijkheid. En alles tegen de achtergrond van een maatschappij waarin de positie van vrouwen een revolutionaire ontwikkeling doormaakte. Aan de hand van zeven sleutelmomenten wordt het verhaal verteld. Daarbij wordt gebruik gemaakt van recente publicaties die hardnekkige mythes ontkrachten of nuanceren en nieuwe perspectieven bieden op de monarchie.
Maatschappelijke veranderingen in gender en macht
De regeerperiodes van de drie koninginnen vormen een masterclass in vrouwelijk leiderschap. Wilhelmina besteeg de troon in een tijd waarin vrouwen nog geen stemrecht hadden. Ze groeide uit van tienermonarch tot krachtige leider. Haar dochter Juliana verbrak eeuwenoude tradities door als eerste Nederlandse royal een universitaire opleiding te volgen tijdens de bruisende jaren twintig. Haar diplomatieke rol tijdens de Tweede Wereldoorlog was belangrijker dan het beeld dat hierover bestaat. Beatrix moderniseerde de monarchie zonder aan waardigheid in te boeten en herstelde de afstand tussen vorst en volk.
Tegenspel geeft vanuit de lens van maatschappelijke veranderingen in gender en macht een uniek inkijkje in hun leven. De tentoonstelling laat zien hoe zij omgingen met publieke aandacht. Hoe zij nieuwe regels schreven voor het koningschap. Door de focus te leggen op de gecreëerde beelden, zowel door de koninklijke familie als door de media, kleurt de tentoonstelling de veranderende man-vrouwverhoudingen en de impact hiervan aan het hof in. Het verhaal laat zien hoe drie generaties koninginnen hebben bijgedragen aan Nederland zoals we dat nu kennen.
De kritische blik
In 2025 is het vijftig jaar geleden dat de Verenigde Naties voor het eerst het Jaar van de Vrouw uitriep. Dit jubileum vormt de perfecte aanleiding om terug te blikken op de levens en invloeden van drie vorstinnen in een veranderende wereld. Ook het sleutelmoment van de Tweede Wereldoorlog speelt een rol in de tentoonstelling en sluit aan bij de actualiteit van de viering van 80 jaar vrijheid. Door deze historische verhalen opnieuw te vertellen, wil Paleis Het Loo bezoekers inspireren om hun eigen rol in de voortdurende ontwikkeling van genderverhoudingen en macht kritisch te bekijken.
De tentoonstelling Tegenspel is te bezoeken op Paleis Het Loo van 18 april tot en met 31 augustus 2025.