Stedendriehoek

Telefooncellen verdwijnen uit Apeldoorns straatbeeld

Weet u het nog? Vanaf het vakantieadres naar huis bellen was een aantal jaren geleden een heel andere belevenis dan nu. Met het hele gezin opgepropt in een telefooncel naar oma bellen om te vertellen hoe het weer was aan de kust. De teller in de gaten houdend, om te voorkomen dat de lijn werd verbroken voordat er afscheid genomen was.

De tijd om deze herinneringen op te halen is aangebroken, want één dezer dagen verdwijnen de laatste telefooncellen uit het Apeldoornse straatbeeld. Misschien herkent u het beeld nog wel: jaren geleden was er op bijna elke hoek van de straat een telefooncel te vinden. Toen gold er zelfs een wettelijke verplichting om één cel per 5.000 inwoners te hebben. Sinds 2008 is dat niet meer zo.

Toch hadden we in Apeldoorn nog dertien exemplaren staan. Voor sommigen geeft dat een vertrouwd beeld, maar het bellen vanuit de groene hokjes kon al langer niet meer. KPN heeft eerder de ISDN-lijnen verwijderd en daarmee waren ook de telefooncellen buiten werking. Daarom heeft de gemeente, samen met beheerder én eigenaar RBL Telecom, besloten om de telefooncellen nu dan echt weg te halen.