Stedendriehoek

’t Veluws Zandsculpturenfestijn 2017 grootser dan ooit!

GARDEREN – Ben je op zoek naar een gegarandeerd leuk en compleet dagje uit waarbij je helemaal in vakantiestemming komt? Dan ben je bij ’t Veluws Zandsculpturenfestijn in Garderen op het juiste adres, zeker nu het thema ‘Erop uit in eigen land’ is.

Dit unieke en grootste zandsculpturen-evenement van Nederland, dat van 14 april tot en met 28 oktober is geopend, biedt zo ontzettend veel indrukwekkende zandcreaties! Niet voor niets, want Nederland kent ontelbaar veel mooie plekjes. En juist al die prachtige gebouwen, streken en bekende attracties die Nederland rijk is, worden uitgebeeld in zand. Altijd valt er iets te ontdekken of iets om je over te verbazen of te verwonderen. Kortom: test je kennis over Nederland bij ’t Veluws Zandsculpturenfestijn!
Bij ’t Veluws Zandsculpturenfestijn draait het niet alleen om bekende gebouwen. Want helemaal in de sfeer van het thema ‘Erop uit in eigen land’ word je bij binnenkomst direct geconfronteerd met allerlei herkenbare situaties, die op grappige wijze worden uitgebeeld in het zand. Want voordat we weggaan, moet er van alles worden georganiseerd. Maken we er een dagje van of gaan we langer weg? Waar gaan we naartoe? Laat je je oudste zoon of dochter voor het eerst alleen thuis? Hoe gaan we om met het weer in eigen land? Gaan de fietsen mee? En waar laten we de hond en wat gaat er allemaal mee in de koffer of vouwwagen?

Bloemenpracht
Op het terrein van ’t Veluws Zandsculpturenfestijn raak je niet uitgekeken. Vanuit een gezellig straatje, waar achter verschillende etalages de mooiste zandsculpturen schuilgaan, loop je zo de Veluwse bossen in. Zie hoe de Veluwe groots is nagebootst, waarbij de natuur van buiten naar binnen is gebracht, inclusief dieren, geluiden en zandsculpturen. Gun daarna je benen even wat rust in het sfeervolle restaurant om vervolgens het buitenterrein te betreden, dat door Rob Verlinden is omgetoverd tot een kleurige bloemenzee, zodat alle zandsculpturen nog beter tot hun recht komen. Neem op het terras een kop koffie of werp van bovenaf een blik op de bijzondere werken door plaats te nemen in een van de karretjes die over de monorail rijden: leuk voor jong én oud. Zo zie je nog meer details en ervaar je hoe bijzonder alle werken samen zijn. Maar dat is nog niet alles…

Sfeervol verlicht
Nieuw dit jaar is een ruimte waar zo’n tien bekende gebouwen compleet uit zand zijn uitgebeeld. Dat is al bijzonder, maar de ruimte die je betreedt is schemerig en de gebouwen zijn stuk voor stuk sfeervol verlicht. Achter ramen zie je lichtjes branden en torens zijn prachtig uitgelicht. Eenmaal buiten kun je je weg vervolgen. Begin bij een provincie en maak je ronde door Nederland. Alles is heel herkenbaar. Weet je even niet welk gebouw wordt uitgebeeld? Geen probleem, want bij ieder kunstwerk staat een duidelijke uitleg. Ook kun je onderweg nog even gaan zitten en kijken naar de film ‘the making of’. Want hoe komt een zandsculptuur nu eigenlijk tot stand? Verder vind je, in één van de andere overdekte ruimtes, nog eens 40 zandsculpturen die stuk voor een gezelschapsspel uitbeelden. Want ook spelletjes spelen doen we tijdens de vakantie maar al te graag. Weet jij ze allemaal te raden (als je in deze ruimte loopt, ga je vanzelf meedoen), dan maak je bovendien kans op mooie prijzen. Veel kijk- en puzzelplezier!

Schilderijen
Binnen kun je naast zandsculpturen ook echte schilderijen bewonderen. Zo heeft ’t Veluws Zandsculpturenfestijn een ruimte ingericht waar schilderijen van de Friese kunstschilder Wiebe van der Zee, vooral bekend van zijn aquarellen van koeien en andere boerderijdieren, zijn te zien. Want ook koeien zijn oer-Hollands! Ook is er een expositieruimte waarbij je je waant in het Rijksmuseum. Hier hangt dan ook de Nachtwacht op ware grootte (maar liefst 4,37 meter bij 3,63 meter) en andere schilderijen van meesters die je normaal gesproken alleen bij het beroemdste museum in Nederland kunt zien. Kunstschilder Jacob Tuijn uit Emmen heeft alle schilderijen tot in detail nageschilderd.
Heb je alle zandsculpturen bekeken, dan kun je buiten op het terrein van de Beeldentuin nog even op je gemak tuinideeën opdoen en de mooiste tuindecoraties en beelden bekijken. Of geniet op de begane grond van het nostalgische showroomdorp bij de Beeldentuin, van een heerlijke lunch of high tea bij Brasserie-Lunchroom de Rozentuin. In deze sfeervolle lunchroom word je door onder anderen mensen met een verstandelijke beperking op je wenken bediend. Zin om nog even te shoppen? In het nostalgische woonwinkeldorp van ruim 1300 vierkante meter, verdeeld over twee verdiepingen, vind je alles voor in huis.

Rolstoelvriendelijk
’t Veluws Zandsculpturenfestijn vindt plaats van 14 april tot en met 28 oktober in de Beeldentuin in Garderen. Het is van maandag tot en met vrijdag geopend van 10.00 tot 17.30 uur. Zaterdag is het geopend van 10.00 tot 17.00 uur (zondag is het gesloten). De toegangsprijzen bedragen: 0 tot en met 5 jaar: gratis; 6 tot en met 12 jaar €4,50; 13 jaar en ouder: €9,50. Meer informatie over ’t Veluws Zandsculpturenfestijn is te vinden op www.zandsculpturen.nl . De auto kan men gratis parkeren en het gehele park is rolstoelvriendelijk.