Stedendriehoek

Supermarkten zien met verbazing hamsterende klanten schappen leeghalen

STEDENDRIEHOEK – We worden al dagenlang plat gegooid met nieuws over het Coronavirus. En ja, ook in Nederland zijn er maatregelen getroffen. Donderdagmiddag gaven Mark Rutte, minister Bruno Bruins en Jaap van Dissel van het RIVM een persconferentie waarbij de nieuwe maatregelen werden toegelicht.

“Het is niet nodig om te gaan hamsteren”, waren de woorden van Rutte. Maar dit advies bleek aan dovemansoren gericht. Nederlanders trokken donderdagavond massaal naar de supermarkten om boodschappen in te slaan. Toiletpapier blijkt favoriet.

De supermarkten geven dat aan de aanvoer van producten niet in gevaar is. “Elke dag krijgen wij aanvoer, dus er is geen reden om nu massaal te gaan inkopen. Daarbij is er dit moment geen reden om aan te nemen dat de aanvoer gaat minderen”, vertelt een medewerker van de Boni in Apeldoorn. “Vanochtend om 08.00 uur was het vak met toiletpapier helemaal vol, maar binnen korte tijd was het leeg. Ik moet er eigenlijk wel om lachen. Het is weer eens iets anders. We laten ons zo graag gek maken.”

Vrijdag om 12.00 uur waren alle schappen bij Boni gevuld, op het toiletpapier na. “Vanavond komt er weer een nieuwe lading en dan komen alle schappen weer vol te liggen.” Ook de supermarkten in Deventer blijken te maken hebben met hamsteren. Zowel de AH als de Lidl kampen met lege schappen. Bij alle supermarkten gaan het om toiletpapier.

Evenementen Deventer
Diverse (sport)evenementen worden in afgeslankte vorm georganiseerd, verplaatst naar een latere datum of afgelast. Hogeschool Saxion blijft de komende weken gesloten, net als Het Burgerweeshuis dat de deuren sluit tot het einde van de maand. Alle bijeenkomsten in de Bibliotheek Deventer zijn afgezegd. NLdoet gaat komend weekeinde niet door en de finale van Wie is de Mol wordt niet uitgezonden in de bioscoop. Sportevenementen, waaronder de wedstrijden van Go Ahead Eagles, zijn afgelast. De organisatie van de IJsselloop heeft besloten het evenement naar het najaar te verplaatsen.

Landelijke richtlijnen vanuit de overheid
-Evenementen en bijeenkomsten met meer dan 100 mensen worden tot eind maart afgelast.
-Scholen en kinderopvang blijven open.
-Mensen wordt opgeroepen thuis te werken als dat kan of werktijden te spreiden.
-Iedereen met neusklachten, hoesten en koorts blijft thuis en vermijdt sociale contacten.
-Bezoek van ouderen en personen met een verminderde weerstand moet worden beperkt.

Foto: lege schappen in de supermarkt op 12 maart na de persconferentie van Rutte, Bruins en Van Dissel.