Stedendriehoek

Subsidie voor bijzondere bomen in gemeente Apeldoorn

Apeldoorn is een groene gemeente. Van alle bomen hebben er ongeveer 6.000 een bijzondere status. De helft hiervan staat op particuliere grond. In dat geval is de grondeigenaar zelf verantwoordelijk voor het onderhoud aan de monumentale boom en de kosten. Om tegemoet te komen in die kosten, heeft de gemeente nu een regeling waarbij inwoners tot 500 euro per boom vergoed kunnen krijgen.

Naast dat ze erg mooi zijn, dragen met name de grote bomen ook bij aan koeling van de stad, de opvang van regenwater en fijnstof, de biodiversiteit en aan de opslag van CO2. Grondeigenaren kunnen subsidie aanvragen voor beheer- en onderhoudswerk of voor boomtechnisch onderzoek aan een exemplaar met de status bijzondere boom, tot een maximum van 500 euro per bijzondere boom.

Dat kan onderzoek zijn om de veiligheid van de boom en de directe omgeving te kunnen vaststellen of om te beoordelen welk onderhoud nodig is voor het behoud. De werkzaamheden moeten worden uitgevoerd door een erkend boomverzorgingsbedrijf. Doel van de regeling is het in stand houden van de boom en daarmee het monumentale groene karakter van Apeldoorn.

Op bit.ly/2WAfNN1 is te zien welke bomen de status van bijzondere boom hebben en staan de voorwaarden die horen bij de regeling. Voor meer info: bijzonderebomen@apeldoorn.nl