Stedendriehoek

Studenten en werkzoekenden ontvangen bezoekers centrum Apeldoorn

Foto: Rob Voss

In bijzijn van minister Ferd Grapperhaus zijn dit weekend in Apeldoorn studenten en werkzoekenden gestart als gastheren en -vrouwen van de binnenstad. Als hosts van de binnenstad bieden zij bezoekers informatie en helpen ze op een vriendelijke manier herinneren aan de coronamaatregelen in de binnenstad.

Burgemeester Ton Heerts: “We zitten met elkaar nu in een overgangsfase, waarin voor bezoekers en ondernemers van de binnenstad steeds meer mogelijk wordt. We moeten alert blijven en voorkomen dat we terugvallen. Deze gastheren en -vrouwen helpen de binnenstadondernemers om hun bezoekers op vriendelijke wijze te herinneren aan de maatregelen. Daarnaast kunnen bezoekers ook met praktische vragen of algemene informatie over de binnenstad bij hen terecht, zoals bijvoorbeeld over het stallen van de fiets.”

De hosts zijn studenten van Aventus en kandidaten van Werkbedrijf Lucrato die weer werkervaring op willen doen. Voor de inzet van deze gastheren en -vrouwen maakt Apeldoorn gebruik van de subsidieregeling van het Ministerie van Justitie en Veiligheid voor tijdelijke ondersteuning van handhaving en toezicht.

Naast de gastvrije rol die de gemeente ziet voor deze gastheren en -vrouwen, levert het hen ook wat op. Studenten van Aventus kunnen hiermee studiepunten verdienen en werkervaring opdoen en ook de kandidaten van Werkbedrijf Lucrato doen hiermee werkervaring op. Marjolein Beumer, Manager Werk Lucrato: “Fijn om in eigen stad op deze manier een bijdrage te kunnen leveren. Voor onze mensen ook belangrijk, want dit is een mooie kans om hun talenten verder te ontwikkelen.” Voorzitter College van Bestuur van Aventus Jos van Deursen: “Het is mooi hoe we iedere keer, zoals bijvoorbeeld bij de laatste verkiezingen, in samenwerking met de gemeente onze MBO-studenten de mogelijkheid kunnen bieden om in deze toch uitdagende tijden praktijkervaring op te doen.”

Marco Bod denkt vanuit Centrummanagement mee op welke manier ze het beste hun gastvrije rol kunnen vervullen: “We werken al maanden aan de heropening van onze binnenstad; dat willen we het liefst zo gastvrij mogelijk doen. Bijvoorbeeld door de terrasafscheidingen met een Veluwe-gevoel. Ook de gastheren en -vrouwen passen goed in het beeld dat de binnenstadondernemers voor ogen hebben: open en vriendelijk.”