Stedendriehoek

Streekeigen bomen en struiken in buitengebied

WENUM – Inwoners uit het buitengebied van Emst en Wenum gaan binnenkort ruim 200 bomen en 11.400 struiken planten voor een aantrekkelijker buitengebied. Afgelopen zaterdag ontvingen de deelnemers op een gezamenlijke uitdeeldag hun bomen en struiken. Ook kregen ze een plantinstructie van een adviseur van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG).

De 47 deelnemers gaan ruim 11.400 struiken, zoals meidoorn, veldesdoorn, haagbeuk en hondsroos, 78  laanbomen (winterlinde, walnoot, tamme kastanje) en 139 hoogstamfruitbomen, planten op hun eigen terrein. De particuliere grondeigenaren doen mee aan het beplantingsproject ‘Emst in het Groen’ en ‘Wenum in het Groen’ van de gemeenten Epe en Apeldoorn, SLG, Emster Belang en de werkgroep Natuur en Landschap van de Dorpsraad Wenum Wiesel.

Versterking biodiversiteit en landschap

De uitvoering van beide projecten is in handen van SLG. De adviseur van SLG heeft iedere deelnemer bezocht. Voor ieder terrein is een inrichtingsplan gemaakt dat past binnen het landschapstype waar de bewoner woont. Via deze acties zijn de percelen verfraaid met streekeigen beplanting, zoals een elzensingel, struikenrij, haag, hoogstamboomgaard, vogelbosje of combinatie van mogelijkheden. Deelnemers versterken met hun aanplant de biodiversiteit en het streekeigen landschap van de gemeenten Epe en Apeldoorn. Dit project is mogelijk gemaakt dankzij de gemeente Epe, gemeente Apeldoorn en provincie Gelderland. (Foto: Marcel de Bont)