Stedendriehoek

Stil en tóch zingen!

APELDOORN – De dagen voorafgaand aan Pasen is de Eben-Haëzerkerk (Zonnedauw 8) vaak open. Elke dag van 16.00 tot 17.00 uur voor wie een moment stilte zoekt. Elke avond is er van 19.30 tot 20.30 uur een viering. Op Stille Zaterdag (8 april) horen we het lijdensverhaal van Jezus in zang, muziek, woord en beeld. Over die laatste bijeenkomst spraken we met één van de songleaders (Annemarie de Bruin, zie foto) en één van de predikanten van de Eben-Haëzerkerk, ds. H.I. (Henk) Methorst.

“We willen graag een kerk zijn met de buitendeuren open, geen kerk met beslagen ramen, omdat alles potdicht zit. Iedereen is echt welkom. Dat geldt natuurlijk voor elke kerkdienst, maar zeker in de aanloop naar christelijke feestdagen, zoals Goede Vrijdag en Pasen”, vertelt ds. Methorst. “Een mooi moment om aan te haken is de zaterdagavond. We lezen dan het lijdensverhaal van Jezus. De vertelling wordt afgewisseld met zang, beeld en geluid. Ook stilte heeft een plek.” Annemarie vervolgt: “We organiseren dit voor het eerst live op Stille Zaterdag. Twee jaar geleden was er – midden in de coronatijd – een online versie. Nu mogen we live. Daar kijken we naar uit.”

Het lijdensverhaal is de moeite waard om te horen en om te laten binnenkomen. Dominee Methorst: “Het lijden raakt niet alleen Jezus, maar herkennen we allemaal. Op een wat andere manier misschien, maar toch. Sommigen lijden levenslang en zonder uitzicht. Kijk maar gewoon om je heen in de wereld van vandaag. Daarbij geeft de Bijbel ons perspectief: waar het leven over en uit lijkt te zijn voor Jezus, is er tóch een nieuw begin. Jezus overwon de machten van lijden en dood. Hij is het lijden de baas. Daaronder ligt voor ons een veel diepere dimensie van zonde en vergeving. Waar het voor ons over en uit lijkt te zijn in het leven met God, opent Jezus Christus bevrijdend de weg terug naar God.”

Wie zaterdag 8 april welkom zijn? Annemarie: “Iedereen. Wie je ook bent. Gelovig of nieuwsgierig. Ouderen, kinderen en alles er tussenin. Ook als geloof een ver-van-je-bed-show is: weet je hartelijk welkom. Zingen over het lijdensverhaal helpt mij om stil te staan bij het leven van Jezus. Het raakt me steeds weer opnieuw.”

Passie en Opstanding, zaterdag 8 april in de Eben-Haëzerkerk (Zonnedauw 8). Vertelling, muziek, ontmoeting, stilte, verwondering. Start: 19.30 uur. Inloop vanaf 19.00 uur.