Stedendriehoek

Stichting Uitgestelde Kinderfeestjes genomineerd voor positiviteitsprijs

door Ingmar Engel

Kinderen in langdurige armoede ondervinden hier veel problemen van. Ze voelen zich al snel buitengesloten, onzeker en kunnen niet altijd meedoen met leeftijdsgenootjes. Ook het vieren van verjaardagen is niet vanzelfsprekend. Stichting Uitgestelde Kinderfeestjes zorgt dat ook deze kinderen de kans krijgen om een leuke verjaardag te vieren. Dit jaar is zij genomineerd voor de ‘Positivity Award’ van BID.

Vijf jaar geleden is de stichting opgericht door Renée Kranenberg en Mieke Deiters. Samen met de hulp van vele betrokkenen zorgen zij ervoor dat kinderen uit arme gezinnen ook een leuke verjaardag beleven. In samenwerking met ‘feestcoördinatoren’ zorgen zij voor een leuk verjaardagsfeestje zoals ieder kind dat hoort te krijgen. De kinderen worden aangemeld via instanties en organisaties die zicht hebben op families met ernstige geldproblemen, zoals het Leger des Heils of Stichting Leergeld. Deze geven wat handige informatie door zoals hobby’s en leeftijd, zodat de vrijwilligers van Uitgestelde Kinderfeestjes hier een bijpassend uitje aan kunnen koppelen. De uitjes die zij organiseren zullen altijd een actieve dag opleveren voor de kinderen. Met dit initiatief zijn de vrijwilligers al vijf jaar erg druk, en dat is dus niet onopgemerkt gebleven bij de juryleden van de Big Improvement Day (BID).

“Het is natuurlijk een eer om genomineerd te worden voor zo’n award. En we hopen ook dat veel mensen op ons zullen stemmen. Maar voor ons is het vergroten van de naamsbekendheid ook erg belangrijk. Daarmee hopen we dat meer mensen weten van onze stichting, en wij door de donaties meer kinderen kunnen helpen”, laat directrice Renée Kranenberg weten. De stichting is ambitieus en wil verder doorgroeien. Door het coronavirus is het momenteel niet mogelijk om kinderfeestjes te geven buiten de deur, dus is hier een alternatief voor gevonden, vertelt Kranenberg: “We stellen pakketten samen waar veel verschillende dingen in zitten om er thuis een leuke dag van te maken. Denk bijvoorbeeld aan familiespellen, buitenspeelgoed, knutselspullen en stiften.” Want ook de kleine dingen zoals een set stiften zijn voor ouders vaak al erg duur. “Maar die zijn juist ook erg populair, en worden ook gebruikt voor de online lessen. Met die spullen kunnen de kinderen ook meedoen met de rest van de klas.”

Pakketten in wijken

Vanaf de eerste lockdown heeft de stichting bijna geen fysiek kinderfeestje kunnen organiseren, maar er zijn al meer dan 650 van deze ‘pretpakketten’ uitgedeeld. In 2021 gaat dit alleen maar sneller en zijn er al meer dan 200 pakketten geleverd. “Momenteel zijn we ook erg druk met een nieuw project in Apeldoorn. In samenwerking met Stichting Leergeld delen we in drie verschillende wijken pakketten uit aan de kinderen die hiervoor in aanmerking komen.”

Ondanks het succes van deze pretpakketten hoopt Uitgestelde Kinderfeestjes snel weer een normaal feestje te kunnen organiseren. Er zijn meer dan 40 vrijwilligers door het hele land die zich bezighouden met het organiseren van die feestjes. In september 2020 konden zij nog een klein aantal verjaardagen organiseren, en als het aan de stichting ligt wordt dat zo snel mogelijk weer mogelijk. Tot die tijd gaat de organisatie enthousiast door met het pretpakkettenprogramma. En een mooie ereplaats bij de BID Awards zou ook een leuk steuntje in de rug zijn. Wie zijn of haar stem wil uitbrengen op Stichting Uitgestelde Kinderfeestjes, kan dat tot en met 31 maart doen via de website bidawards.nl/stichting-uitgestelde-kinderfeestjes