Stedendriehoek

Steeds meer mensen in Deventer kiezen voor zonnepanelen

Dat zonnepanelen steeds meer terrein winnen, is niet heel verrassend. Steeds meer mensen in Deventer en omstreken kiezen voor zonnepanelen vanwege het grote aantal voordelen. Je hoort er vaak over, maar wat zijn die voordelen nou precies en hoeveel geld kun je besparen met zonnepanelen?

Besparen met zonnepanelen
Een van de voornaamste redenen om te kiezen voor zonnepanelen, is dat je er op de lange termijn heel veel mee bespaart. Gas is allesbehalve goedkoop, eenmaal overgestapt naar zonnepanelen, zie je al snel het verschil in de energierekening. Maar hoeveel bespaar je nou precies met zonnepanelen en waar is het van afhankelijk?

Zonnepanelen zijn een investering
Vaak wordt gedacht dat je na de aankoop van zonnepanelen meteen winst maakt. Dat is niet het geval. Je doet eerst een investering in de panelen, die je terugverdient over een bepaalde tijd. Hoeveel jaar dat duurt, is afhankelijk van het soort en aantal panelen. Kies je voor dertien panelen van nieuwe en goede kwaliteit, dan kun je ervan uit gaan dat je binnen zes jaar quitte speelt. In die tijd verdien je het aankoopbedrag van de zonnepanelen terug.

Geld terug bij overschot energie
Zonnepanelen zijn na dat bepaalde aantal jaren winstgevend. De energie die je opwekt is namelijk zeer goedkoop tot zelfs gratis. Wek je in een jaar meer energie op dan jouw huishouden gebruikt? Deze overbodige energie gaat automatisch naar jouw energiemaatschappij en bij de jaarrekening krijg je een vergoeding terug.

Investering in je huis
Wil je zonnepanelen in Deventer laten plaatsen op je koophuis? Dat is een zeer goed idee. Je huiswaarde stijgt met de aanleg van zonnepanelen. Wil je het huis over een tijdje eens verkopen, dan zul je daar baat van hebben. Zonnepanelen zijn een daadwerkelijke investering die je later veel kan opleveren.

Subsidies en btw-teruggave
Vroeger was er een landelijke subsidie voor zonnepanelen. Deze is helaas afgeschaft. Wel hebben sommige gemeentes nog steeds aparte subsidies, waar jij mogelijk gebruik van kunt maken. Daarnaast kun je btw terugvragen over je zonnepanelen bij de belastingdienst. Soms neemt een energieleverancier dit voor je uit handen, zodat je de btw-teruggave zelf niet hoeft te doen.

Zonnepanelen: waarom niet?
Met al deze voordelen begin je je af te vragen: waarom eigenlijk niet? Naast dat je goed bezig bent voor het milieu, vormen zonnepanelen ook nog eens een goede investering. Je wekt zeer goedkope tot gratis stroom op, verhoogt je huiswaarde en hebt recht op subsidies en btw-teruggave. Niet heel gek dus dat steeds meer mensen in Deventer over stappen op de populaire zonnepanelen.